You are here

Μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις έπρεπε να στηριχθούν

25/01/2021 17:37

Έπρεπε να στηριχθούν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις και να χρησιμοποιηθεί με περισσότερη φειδώ το μέτρο των χορηγιών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρη Γεωργιάδη.

Μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με αφορμή την εξέταση του προϋπολογισμού του Συμβουλίου για το 2021, εστιάστηκε στο ότι η κυβέρνηση έχει διάθεσή της ένα «περιορισμένο οπλοστάσιο» και συνεπώς «αυτό το οπλοστάσιο έπρεπε να το χρησιμοποιηθεί με μεγάλη φειδώ, δηλαδή να καταλήγει μόνο εκεί που υπάρχει απόλυτη ανάγκη και που θα έχει αποτέλεσμα». Όπως είπε, «επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα ήταν βιώσιμες ακόμη και χωρίς την ύπαρξη της κρίσης δεν θα έπρεπε να στηριχθούν, να διαφυλαχθεί αυτό το αποθεματικό είτε για νοικοκυριά είτε για βιώσιμες επιχειρήσεις και επιπρόσθετα αυτό που τονίζουν και θεσμοί εκτός Κύπρου, είναι ότι υπάρχει και η επόμενη μέρα».

Εξήγησε πως με την πάροδο της κρίσης θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέτουν περιορισμούς και όρια τόσο στο δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και στο δημόσιο χρέος. «Το δημόσιο χρέος θα πρέπει να είναι σε επίπεδο που να μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε», είπε.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι, στο παρόν στάδιο, τόσο το δημόσιο χρέος όσο και το δημοσιονομικό έλλειμμα, «φαίνεται να είναι σε επίπεδα τα οποία μπορούν να αντιστραφούν και να αρχίσει να γίνεται εξυπηρετούμενο το δημόσιο χρέος». Αυτό, κατέληξε, «το βλέπουμε από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο και των οίκων αξιολόγησης».

Σε ερώτηση για μείωση μισθών στο δημόσιο, ο κ. Γεωργιάδης είναι ότι αυτά είναι καθαρά πολιτικές αποφάσεις.