You are here

Οι πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση ανωτάτου για μισθούς

10/04/2020 13:27

Οι πρώτες αντιδράσεις άρχισαν να καταγράφονται μετά τη σημερινή απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου να κρίνει ως νόμιμες τις αποκοπές που έγιναν κατά την περίοδο της κρίσης στους μισθούς των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το ανώτατο δικαστήριο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το κράτος μπορεί να περιορίσει, μερικώς, τους μισθούς.

Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, χαρακτήρισε πολυσήμαντη την απόφαση, σημειώνοντας πως δημιουργεί προηγούμενο ώστε σε παρόμοιες περιστάσεις το κράτος να μπορεί να δράσει με ανάλογο τρόπο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter δίνει συγχαρητήρια στον γενικό εισαγγελέα για τον άψογο χειρισμό της υπόθεσης, όπως αναφέρει. Σημειώνει ακόμα, ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσε την ανεξαρτησία, την αξιοπιστία και το ακέραιο και υψηλό επίπεδο της δικαστικής εξουίας στον τόπο.

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε δική του ανάρτηση αναφέρει ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι πάντα σεβαστές. Προσθέτει ότι η σημερινή απόφαση κατοχυρώνει νομικά τις σχετικές πολιτικές της κυβέρνησης που αφορούν την μακροοικονομική σταθερότητα  και τη χαρακτηρίζει σημαντική για αυτή την περίοδο εκφράζοντας ευχαριστίες προς το γενικό εισαγγελέα και τη νομική υπηρεσία.

Δεν σχολιάζει η ΠΑΣΥΔΥ

Η ΠΑΣΥΔΥ δεν προέβη σε δήλωση για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα μέχρι στιγμής.

Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Γλαύκος Χατζηπέτρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η ΠΑΣΥΔΥ δεν επιθυμεί να κάνει την όποια δήλωση» σε σχέση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Δ. Γεωργιάδης: Αφαιρείται σημαντική αβεβαιότητα

H απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα αφαιρεί μια σημαντική αβεβαιότητα που αιωρείτο όχι μόνο πάνω από τα δημόσια οικονομικά αλλά πάνω από την οικονομία ως σύνολο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης, ο οποίος παράλληλα τονίζει την τεράστια καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης.

«Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αφαιρεί την αβεβαιότητα που υπήρχε όσον αφορά στη λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης όταν και εφόσον αυτό θα ήταν αναγκαίο στο μέλλον», υπογράμμισε.

Τυχόν επικύρωση της απόφασης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, "θα αύξανε το κόστος και το βαθμό δυσκολίας χρηματοδότησης της Κύπρου, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο».

ΟΕΒ: Οξυγόνο στα δημόσια οικονομικά

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) χαιρέτισε την σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία τελεσίδικα ακυρώνεται η πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι αποκοπές επί των απολαβών των δημόσιων υπαλλήλων που έγιναν κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης του 2011 - 2013.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒ αναφέρει ότι με την απόφαση αυτή τα δημόσια οικονομικά αποκτούν οξυγόνο το οποίο μπορούν να διοχετεύσουν απρόσκοπτα στην διάσωση της πραγματικής οικονομίας, στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει ο τόπος μας με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοΐού.

ΚΕΒΕ: Ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος

Ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος αποτελεί η  σημερινή απόφαση του Ανωτάτου  Δικαστηρίου για  το θέμα των αποκοπών στους μισθούς των δημοσίων υπάλληλων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης του 2013, σύμφωνα με το ΚΕΒΕ.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΕΒΕ αναφέρει ότι η απόφαση αυτή θέτει τέρμα σε μια μακρά δικαστική διαμάχη, η εκκρεμότητα της οποίας προκαλούσε συνεχή αβεβαιότητα στους οποιουσδήποτε μελλοντικούς σχεδιασμούς καθώς και τεράστιους κινδύνους για την οικονομία, αφού τυχόν υλοποίηση της θα οδηγούσε σχεδόν με βεβαιότητα τη χώρα σε ένα νέο μνημόνιο, όπως σημειώνεται.

Το ΚΕΒΕ καλεί παράλληλα,  όλους τους φορείς της χώρας να παραμείνουν στοχοπροσηλωμένοι, ενωμένοι και συστρατευμένοι για αντιμετώπιση των υφιστάμενων και των επερχόμενων προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη χώραμας, αναλώνοντας για το σκοπό αυτό το άπαν των δυνάμεων τους.

Συντεχνείες: Σεβαστή η απόφαση

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν ότι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου γίνεται σεβαστή και τονίζουν ότι αναμένεται να τηρηθεί η συμφωνία για σταδιακή αποκατάσαση των μισθών μέχρι το 2023.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ - ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία ανέφερε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σεβαστή, κάτι που είχαν δηλώσει από την αρχή, σεβόμενοι και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι πέραν της νομικής διεργασίας για προσέγγιση των θεμάτων και των μέτρων που έχουν ληφθεί στα πλαίσια της οικονομικής ύφεσης του 2013, η ΣΕΚ προσέγγισε το θέμα συνδικαλιστικά και προχώρησαν σε συμφωνία το 2018 για σταδιακή αποκατάσταση των μισθών η οποία ολοκληρώνεται την 1.1.2023. Όπως είπε, ήδη τα τρία στάδια από τα έξι έχουν ήδη τρέξει και ως εκ τούτου το πρόβλημα της αποκατάστασης των μισθών κατά το ήμισυ έχει ήδη επιλυθεί.

«Αναμένουμε σταδιακά να μπορέσει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται η συμφωνία, προκειμένου να υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση των μισθών», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η ΣΕΚ θα συνεχίσει συνδικαλιστικά, να διασφαλίσει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, της κοινωνίας και της οικονομίας του τόπου.

«Αναμένεται η ίδια υπευθυνότητα από όλους τους εταίρους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και την υγειονομική κρίση που είναι ενώπιον μας λόγω του κορωνοϊού σε σχέση με τους εργαζομένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», κατέληξε.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου ανέφερε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων εννοείται ότι είναι σεβαστές, ενώ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν έκπληξη. Πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να επιλύονται στον πεδίο του κοινωνικού διαλόγου, και της διαβούλευσης με τους επηρεαζόμενους.

«Είναι για αυτό που εμείς δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα να περιμένουμε αποφάσεις δικαστηρίου, αλλά αγωνιστήκαμε από την πρώτη στιγμή για να υπάρξει αποκατάσταση. Και πετύχαμε να γίνει ρύθμιση που να αποκαθιστά πλήρως τους μισθούς ως τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ η στόχευσή μας είναι πλήρως να αποκατασταθούν οι αποκοπές και τα δικαιώματα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η ΠΕΟ θα επιμένει σε αυτή τη γραμμή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν η πανδημία να γίνει η ευκαιρία, για εκείνους που θέλουν ξανά να επιτεθούν στα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου, δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι απόλυτα σεβαστή και προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού όπως είπε η οικονομία της Κύπρου διανύει μια κρίσιμη περίοδο και θα μπορέσει η Κυβέρνηση να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση.

Πρόσθεσε ότι θέση της ΔΕΟΚ ήταν πάντοτε ότι το κόστος της οικονομικής κρίσης δεν έπρεπε να το επωμισθούν μόνο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αλλά το σύνολο των εργαζομένων της Κύπρου και ασφαλώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι την περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν είχαν επιπτώσεις όσον αφορά την απασχόλησή τους, διατηρήθηκαν όλες οι θέσεις εργασίας και σε μεγάλο βαθμό διατηρήθηκαν και οι απολαβές τους.

Μ.Χ.