You are here

Πισσαρίδης: Το δημόσιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα

19/01/2011 19:05
Την ανάγκη επίλυσης των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία επισήμανε σήμερα ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος είναι ο δημόσιος τομέας.

Στην πρώτη συνάντηση του με τους κύπριους δημοσιογράφους μετά την πρόσφατη απονομή του βραβείου Νόμπελ 2010 στις οικονομικές επιστήμες, ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι «το πρόβλημα των δημοσιονομικών και τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα αποτελούν και θα αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα και μετά το πέρας της κρίσης, με το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος να είναι ο δημόσιος τομέας».

Παρόμοια είπε θα είναι και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες διότι όπως τόνισε «επικρατεί ένα χάος όσον αφορά τα δημοσιονομικά τους θέματα».

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ των κρατών πως θα αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα ούτε καν ο ορισμός του τι είναι έλλειμμα. Άλλες χώρες υπολογίζουν στο έλλειμμα και το ΤΚΑ, άλλες αφήνουν έξω δάνεια που κάνουν για μακροπρόθεσμα έργα».

Κληθείς επίσης να απαντήσει κατά πόσο η κυπριακή οικονομία βγήκε από την κρίση εκτίμησε ότι «παρατηρείται μια χλιαρή ανάπτυξη.

Σε ερώτηση για τις πρόσφατες προειδοποιήσεις από τους ξένους οίκους ο κ. Πισσαρίδης είπε από τη μια ότι ο ίδιος «δεν τους θεωρεί και τόσο πολύ αξιόπιστους» αλλά παραδέχθηκε ότι «για την ώρα μόνο οι ξένοι οίκοι δίνουν κάτι χειροπιαστό στις αγορές που μπορούν να λάβουν υπόψη οι αγορές».

Παρά ταύτα είπε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρέπει να τις αγνοήσει τις υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας των οίκων αξιολόγησης αλλά να τις μελετήσει και να εξαγάγει τα συμπεράσματα της κάνοντας διορθωτικές κινήσεις στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο τραπεζικό σύστημα, αν και στο τραπεζικό σύστημα υπάρχει καλή εποπτεία» είπε.

Παράλληλα εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για έξοδο από την κρίση τονίζοντας ότι υπάρχει θέληση ωστόσο χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρόμοια κρίση στο μέλλον.

«Θα πρέπει να γίνουν αρκετές μεταρρυθμίσεις όπως για παράδειγμα στην εκπαίδευση» είπε.

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος διπλής ύφεσης στην Ευρώπη είναι πλέον απομακρυσμένος.

«Οι ανησυχίες για διπλή ύφεση στην Ευρώπη είναι πολύ λιγότερες παρά πριν ένα χρόνο, διότι η οικονομία της ΕΕ πάει καλύτερα εκτός από τις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πιστωτικές κρίσεις όπως Ελλάδα, Ιταλία , Πορτογαλία οι οποίες εντούτοις κερδίζουν λόγω του ότι η οικονομία της ΕΕ πάει καλύτερα».

Όσον αφορά την ανεργία εκτίμησε ότι «το πρόβλημα ανεργίας στην Κύπρο δεν είναι και τόσο μεγάλο όσον άλλων χωρών. Σε αναλογία του εργατικού δυναμικού είναι της τάξης του 7% λαμβάνοντας όμως υπόψη το μέγεθος της κρίσης δεν θεωρείται τόσο ψηλό το ποσοστό» είπε.

Ο κ. Πισσαρίδης υποστήριξε ακόμη ότι «η ανεργία δεν θεραπεύεται με κρατικές επιδοτήσεις σε τομείς της οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός» και σημείωσε ότι ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι «η αποφυγή μεγάλης χρονικής διάρκειας που βρίσκεται κάποιος σε ανεργία με τη ιδανικότερη χρονική περίοδο των 6 μηνών» είπε.

Δεν παρέλειψε ακόμη να σχολιάσει ένα διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο με τα χαμηλά κονδύλια που διατίθενται για έρευνα και καινοτομία. Φθάνουν το 0,4% ενώ η ΕΕ καθορίζει ως ποσοστό 3% τονίζοντας ότι «στην Κύπρο διατίθενται τα χαμηλότερα ποσά σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι «το γεγονός αυτό σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη».

Ο κ. Πισσαρίδης αποκάλυψε ότι έλαβε προσωπική πρόσκληση από τον υπουργό Οικονομικών πριν δύο εβδομάδες να συζητήσουν το ενδεχόμενο διορισμού του ως συμβούλου σε οικονομικά θέματα σημειώνοντας ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Στη σύντομη εισαγωγική του ομιλία ο κ. Πισσαρίδης τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο δεν αυξάνεται η ανεργία διότι οι συνταξιούχοι όσο βρίσκονται στην εργασία είναι πιο χρήσιμοι και συμβάλουν στην αναθέρμανση της οικονομίας.

Ερωτηθείς κατά πόσο η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης συμβάλλει στην ανεργία των νέων, απάντησε αρνητικά, « Οι νέοι θα κάνουν κάτι καινούριο, δεν θα περιμένουν να φύγει κάποιος μεγάλος για να πάρουν τη θέση του», είπε.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο θα σύστηνε σε ένα εργοδότη να προσλάβει ένα νέο απόφοιτο πανεπιστημίου ή κάποιον συνταξιούχο με σαράντα χρόνια πείρα ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι «θα του σύστηνα να τους καλέσει και τους δύο σε συνέντευξη και να πάρει τον πιο καλό για τη δουλειά του», προσθέτοντας ότι «αν μπορούσε να τους κάνει τη συνέντευξη χωρίς να τους βλέπει θα ήταν ακόμη καλύτερα».

Ανεξάρτητο πανεπιστήμιο

Κληθείς να απαντήσει για το πώς αισθάνεται που επανέρχεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του λέγοντας ότι «έχει ωριμάσει, έχει γίνει ένα ανεξάρτητο πανεπιστήμιο που μπορεί να υποστηριχθεί μόνο του».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το μόνο κάπως ανησυχητικό είναι ότι κάποιες φορές φαίνεται να επιδεικνύεται υπερβολικό ενδιαφέρον από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

«Από έρευνες που έχουν γίνει για το πώς μπορεί να πετύχει ένα Πανεπιστήμιο», ανέφερε, «ένα από τα πράγματα που βλέπουμε είναι ότι όσο πιο ανεξάρτητο είναι το Πανεπιστήμιο, τόσο πιο καλές οι πιθανότητες να πετύχει διεθνώς».

Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι «πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε κάποιος έλεγχος από την Κυβέρνηση και υπάρχει», προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει υπηρετήσει σε άλλα πανεπιστήμια σε Επιτροπή υπεύθυνη για το θέμα.

Παράλληλα είπε ότι υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν γίνει για τη σωστή εποπτεία πανεπιστημίων, προσθέτοντας ότι υπάρχει περιθώριο για βελτίωση όσον αφορά τον τρόπο που ασκείται ο έλεγχος από τη Βουλή.



Της Ηρώς Ευθυμίου