You are here

Πρόγραμμα Σύγκλισης - Μέτρα Εξυγίανσης (1)

21/06/2004 13:38

Σταθερά σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,2% του ΑΕΠ το 2004 (από το 6,3% το 2003) και στη συνέχεια στο 2,9% το 2005, 2,2% το 2006 και στο 1,6% του ΑΕΠ το 2007 προβλέπεται στο πρόγραμμα σύγκλισης για την περίοδο 2003-2007 που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με συνοπτικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ που δόθηκε σήμερα προς τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών αναφέρεται επίσης ότι το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί από το 72,6% του ΑΕΠ το 2003, στο 68,4% του ΑΕΠ το 2007.

Παράλληλα το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών για το 2004 προβλέπεται να παραμείνει στο 4,4% του ΑΕΠ, ενώ μείωση αναμένεται να παρουσιάσει στα επόμενα τρία χρόνια και να κυμανθεί στο 3%. «Οι συνθήκες εξωτερικής σταθερότητας αναμένεται να συνεχίσουν να υφίστανται, κυρίως ως αποτέλεσμα του σταθεροποιητικού ρόλου του λογαριασμού κίνησης κεφαλαίων με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να παρουσιάζουν αυξητική τάση», προστίθεται στο πρόγραμμα σύγκλισης λεπτομέρειες του οποίου δίνονται για πρώτη φορά σήμερα στη δημοσιότητα.

Ως προς τη δέσμη μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση τονίζεται ότι αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος έτσι ώστε το τελευταίο να πληροί το κριτήριο ονομαστικής σύγκλισης του Μάαστριχτ στο τέλος του 2005. Με ειδική έμφαση την επαναφορά του δημόσιου χρέους σε πτωτική πορεία που να δημιουργεί πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό την τριετία 2005-2007.

Τα μέτρα εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών ταξινομούνται, όπως αναφέρεται, σε δύο κατηγορίες: Πρώτον, σε μέτρα περιορισμού αύξησης των δημόσιων δαπανών και δεύτερον, σε μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της συμμόρφωσης με το φορολογικό σύστημα, καθώς και στην καλύτερη διαχείριση του φορολογικού συστήματος, τη βελτίωση των διοικητικών εσόδων του δημοσίου και τέλος στη βελτίωση των φορολογικών εσόδων.

Συγκεκριμένα, στην περίοδο 2004-2007, όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης, η πρώτη κατηγορία μέτρων αναμένεται να συνεισφέρει στη μείωση του ελλείμματος σε ποσοστό της τάξης των 2,9 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, ενώ η δεύτερη κατηγορία μέτρων προβλέπεται να οδηγήσει σε βελτίωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Από τα μέτρα της πρώτης κατηγορίας που αφορούν τη μείωση των δαπανών αναφέρονται η παγοποίηση των προβλέψεων καθώς και των γενικών μισθολογικών αυξήσεων στο δημόσιο και ημικρατικό τομέα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο περιορισμός του ρυθμού αύξησης των τρεχουσών μεταβιβαστικών πληρωμών σε επίπεδα κάτω από το ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των δημοσίων υπαλλήλων από το 60ο στο 63ο έτος ηλικίας.

Μέτρα που εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία της αύξησης εσόδων περιλαμβάνουν την προώθηση εφαρμογής της φορολογικής αμνηστίας των μυστικών λογαριασμών και της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, την αύξηση των φόρων αεροδρομίων και λιμανιών και την επιβολή φόρου αυτόματης υπεραξίας επί της ακίνητης περιουσίας στις περιπτώσεις αλλαγής και τροποποιήσεων των οικιστικών ζωνών για το 2005 και την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας για τα υποστατικά εκείνα για τα οποία κατά την ανέγερσή τους παρατηρήθηκαν μικρές αποκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία.

Αναφέρεται επίσης ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα ανακάμψει στο 3,5% το 2004, με περαιτέρω αύξηση στο 4,3% το 2005, 4,4% το 2006 και 4,5% το 2007.

Παράλληλα η αγορά εργασίας προβλέπεται να συνεχίσει να λειτουργεί υπό συνθήκες πλήρους απασχόλησης, με το ποσοστό ανεργίας να παρουσιάζει οριακή μείωση 0,1% για κάθε έκαστο χρόνο με αποτέλεσμα η ανεργία να μειωθεί από το 3,5% το 2003 στο 3% το 2007. Αναφορικά με το επίπεδο των τιμών, μέτριες πληθωριστικές πιέσεις με ρυθμό της τάξης του 2%, προβλέπονται για κάθε έτος στο διάστημα 2004-2007.

Ολόκληρο το συνοπτικό σημείωμα που το Υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με την προσθήκη σχετικών πινάκων θα δημοσιευθεί αργότερα στη StockWatch. Παράλληλα εκτενέστερη είδηση σχετικά με τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών κατά την παρουσίαση από τον ΥΠΟΙΚ Μάκη Κεραυνό του προγράμματος σύγκλισης θα δημοσιευθεί αργότερα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη