You are here

ΠΣ: Αδιευκρίνιστη η επίδραση νέων μέτρων

10/12/2004 18:16
Άγνωστη παραμένει η δημοσιονομική επίδραση της πλειοψηφίας των νέων μέτρων που συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στη δημοσιότητα, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η μελέτη για το πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά. Ενδεικτικά, για ορισμένα από αυτά έχει ήδη εξαγγελθεί η διεξαγωγή μελέτης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση με κοινωνικούς εταίρους, όπως π.χ. για την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων.

Τα νέα μέτρα

Πάντως, οι μόνες λεπτομέρειες που δίνονται για τα νέα μέτρα, έχουν ως ακολούθως:

1. Συγκράτηση της υπερωριακής αποζημίωσης. Όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης, με την εφαρμογή του μέτρου αυτού, θα είναι δυνατή η εξοικονόμηση που θα περιορίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά λιγότερο από 0,1% του ΑΕΠ.

2. Εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για καθορισμό δικαιούχων κοινωνικών παροχών. Όπως αναφέρεται, το Υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, η υιοθέτηση του μέτρου τοποθετείται αρχές Νοεμβρίου του 2005.

3. Αύξηση των τελών Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Tο Υπουργείο Εσωτερικών έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του 2004. Την έγκρισή του, το Υπουργείο Οικονομικών την τοποθετεί στο πρώτο τρίμηνο του 2005, χωρίς όμως να αναφέρει ποια ποσά μπορούν να εξοικονομηθούν.

4. Φορολόγηση μη αξιοποιήσιμης περιουσίας σε αστικές περιοχές. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σύγκλισης, σχετική μελέτη ετοιμάζουν από κοινού τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί στο τρίτο τρίμηνο του 2005. Καμία αναφορά δε γίνεται στις δημοσιονομικές επιπτώσεις του.

5. Βελτίωση της αξιοποίησης κρατικής ακίνητης περιουσίας. Όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλίσης, θα διεξαχθεί μελέτη με στόχο την εξακρίβωση των αλλαγών που πρέπει να γίνου ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή του μέτρου. Στόχος της κυβέρνησης είναι η εισαγωγή του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005. Ωστόσο, δεν γίνεται αναφορά σε προσδοκώμενα έσοδα ή εξοικονομήσεις.

Εξηγήσεις και για τα παλιά μέτρα....

Πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε λεπτομερή αναφορά για την τύχη των μέτρων που είχε συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Σύγκλισης που είχε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο φέτος. Χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά την παραχώρηση μηδενικών αυξήσεων στους εργαζόμενους στο δημόσιο και ημικρατικό τομέα, γίνεται αναφορά στις αντιδράσεις των συντεχνιών στην εφαρμογή του μέτρου, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε μισθολογικές αυξήσεις 2% το 2006, θέτοντας ως προϋπόθεση την αποδοχή από τις συντεχνίες, την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο έτος.

Σε ό,τι μάλιστα αφορά την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος, το υπουργείο αναφέρεται στην έκθεση του αναλογιστή για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που θα κατατεθεί στο υπουργικό Συμβούλιο όπως και στις μέχρι τώρα άκαρπες διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Στο Πρόγραμμα Σύγκλισης, η κυβέρνηση κάνει σαφή αναφορά σε εναλλακτικές σκέψεις για αύξηση των συνεισφορών στο Ταμείο των εργοδοτούμενων και αυτοεργοδοτούμενων, ώστε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Το μέτρο αυτό, αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί μετά την 1η Ιουλίου 2005.

Παράλληλα, το υπουργείο αναφέρεται στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης και στην πορεία άλλων μέτρων όπως της άσκησης μερισματικής πολιτικής στους ημικρατικούς οργανισμούς. Σχετική συμφωνία, αναμένεται ότι θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2004, αλλά θα εφαρμοστεί αρχές του 2005. Σε ό,τι αφορά την επιβολή φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία, γίνεται αναφορά στις διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Έργων, με στόχο την ετοιμασία νομοσχεδίου ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο στο δεύτερο μισό του 2005.

Του Στέλιου Ορφανίδη