You are here

Στοίχημα η αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους

19/10/2021 07:23

Tο καμπανάκι για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης κρούουν οικονομολόγοι, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ανοίξει άμεσα η συζήτηση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς για αντιμετώπισή τους.

Εισηγήσεις σχετικά με την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη 66 σημείων για τη μετάβαση στη μετά πανδημία εποχή, που παρουσίασε χθες το ΚΕΒΕ.

Η μελέτη, περιλαμβάνει σειρά εισηγήσεων σε 5 άξονες, με στόχο τη σταδιακή μεταμόρφωση της οικονομίας στα επόμενα 10-15 χρόνια.

Σε ότι αφορά το Δημόσιο Τομέα και τη Δημόσια Οικονομία, ως μεγάλο στοίχημα χαρακτηρίστηκε το πως μέσα από σωστές αποφάσεις θα επιτευχθεί η σταδιακή αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού ελλείματος και του δημόσιου χρέους με παράλληλη ενδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας. 

Για την επίτευξη του πιο πάνω, σύμφωνα με τη μελέτη πέντε επιστημόνων για το ΚΕΒΕ, επιβάλλεται η πλήρης αξιοποίηση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.

Όπως αναφέρθηκε, το κράτος στα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί πρόσθετα έσοδα για χρηματοδότηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου και περιορισμό του χρέους και ελλειμμάτων λόγω πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δημόσιου χρέους αξιοποιώντας προς τούτο τα ιστορικά χαμηλά επιτόπια, λήψη στοχευμένων μέτρων περιορισμού της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής με την επιβολή παραδειγματικά αποτρεπτικών ποινών, αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τιμολογίων και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της αποδοτικότητας της δημόσιας υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Προνοείται ακόμη η υιοθέτηση του νέου μοντέλου από όλους ανεξαίρετα τους φορείς, την κυβέρνηση, τη Βουλή και τους κοινωνικούς εταίρους, στη λογική ενός δεσμευτικού Κοινωνικού Συμβολαίου, αλλά και η δημιουργία ενός ευέλικτου, ανεξάρτητου και αποτελεσματικού μηχανισμού με σκοπό τη συστηματική παρακολούθηση του βαθμού υλοποίησης του Κοινωνικού Συμβολαίου, όπως χαρακτηρίζεται το πλέγμα εισηγήσεων που προτείνει η μελέτη.

Οι πέντε οικονομολόγοι που συνεργάστηκαν στην εκπόνηση της μελέτης είναι ο Μάριος Κληρίδης, ο Σωφρόνης Κληρίδης, ο Μιχάλης Σαρρής, ο Γιώργος Συρίχας και ο Ανδρέας Χαραλάμπους.

Να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για περιορισμό δημόσιου χρέους

Μιλώντας κατά τη χθεσινή παρουσίαση της μελέτης ο εκ των πέντε επιστημόνων που συνεργάστηκαν για την εκπόνηση της, οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης, τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για μείωση του δημόσιου χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημικής κρίσης.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Κληρίδης διευκρίνισε πως όταν η οικονομία επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης δύσκολα η κυβέρνηση θα πείσει για την ανάγκη λήψης μέτρων.

«Αν ανοίξει τώρα η συζήτηση, που όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δανείζεται για να στηρίξει την οικονομία αλλά οι δυνατότητες της δεν είναι απεριόριστες, τότε πιο εύκολα θα γίνει κατανοητό ότι χρειάζονται στοχευμένα μέτρα και ότι δεν θα πρέπει να πληρώσει και πάλι τη νύφη με νέες φορολογίες ο μέσος εργαζόμενος, του οποίου ο μισθός μειώθηκε τα χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού», υποστήριξε ο κ. Κληρίδης.

Υπέδειξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία και το βάρος να μετακυλήσει σε οργανισμούς οι οποίοι είχαν αναπάντεχα ψηλά κέρδη το χρονικό διάστημα της κρίσης και όχι να υποφέρουν ξανά όσοι έχουν πληγεί στην κρίση. Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη και οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι δεν έχουν κτυπηθεί από την κρίση θα πρέπει να επωμιστούν περισσότερο βάρος.

Γι’ αυτό, σημείωσε, χρειάζεται καθολική συναίνεση της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και του συνδικαλιστικού κινήματος ώστε να προωθηθούν οι νέες μεταρρυθμίσεις.

Η μελέτη, όπως αναφέρθηκε χθες, έχει ήδη κοινοποιηθεί στον πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ θα σταλεί στους αρχηγούς κομμάτων, στους υπουργούς και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Επισυνάπτεται η πρόταση των 66 σημείων.

Της Ηρώς Ευθυμίου