You are here

Σύγκλιση: ΚΕΒΕ – ΟΕΒ συμφωνούν μερικώς

25/06/2004 08:27
Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων συμφωνούν, σε γενικές γραμμές, με την κατεύθυνση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια όμως στιγμή, ενώ το ΚΕΒΕ ζητά τη λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανάπτυξης, σε μια πρώτη αντίδραση προτού ολοκληρωθεί η μελέτη του Προγράμματος Σύγκλισης, η ΟΕΒ εκφράζει την αντίθεσή της σε ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα. Πάντως οι δύο σύνδεσμοι θα έχουν την επόμενη Δευτέρα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, με τον οποίο θα συζητήσουν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Παναγιώτης Λοϊζίδης: Καταπολέμηση γραφειοκρατίας

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Παναγιώτης Λοϊζίδης επισήμανε σε δηλώσεις του στη StockWatch ότι τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», όπως και την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς σε αποκρατικοποιήσεις στο Πρόγραμμα Σύγκλισης. Ταυτόχρονα, ο Παναγιώτης Λοϊζίδης υπέδειξε την αναγκαιότητα εκμοντερνισμού της δημόσιας υπηρεσίας ούτως ώστε να καταστεί λιγότερο γραφειοκρατική. «Στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας», είπε, «θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση», μιας και αυτή έχει αρνητικές επιδράσεις τόσο στην παραγωγικότητα του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει απλούστευση των διαδικασιών σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, με τις οποίες πρέπει να συνεργαστούν οι επιχειρηματίες του κατασκευαστικού τομέα, αλλά και ιδιώτες, όπως το κτηματολόγιο, πολεοδομία κλπ. Αυτές, είπε, θα πρέπει να καταστούν λιγότερο περίπλοκες -και άρα πιο παραγωγικές-, εξέλιξη που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Κώστας Χριστοφίδης: Βλαβερά μέτρα

Ο βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Κώστας Χριστοφίδης δήλωσε στη StockWatch, ότι ορισμένα από τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα έχουν αντιπαραγωγική επίδραση στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας. Ως παραδείγματα, κατονόμασε την τροποποίηση του τραπεζικού απορρήτου, όπως και το γενικό πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, παρά το ότι χαιρέτισε την απόφαση για παραχώρηση μηδενικών αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους. Αν υπάρχουν, είπε, ανάγκες σε ορισμένες υπηρεσίες, ασφαλώς θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Παράλληλα, ο Κώστας Χριστοφίδης επισήμανε ότι στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. Σε αυτό, είπε, θα μπορούσε να συμβάλει η μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων. Σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του ρυθμού αύξησης των αναπτυξιακών δαπανών κάτω από το 4%, ο Κώστας Χριστοφίδης επισήμανε ότι μια τέτοια απόφαση είναι λανθασμένη. «Αν ένα έργο πρέπει να γίνει για να βοηθηθεί η οικονομία, τότε πρέπει να γίνει έστω κι αν οι αναπτυξιακές δαπάνες αυξηθούν κατά 6%», είπε χαρακτηριστικά.

Του Στέλιου Ορφανίδη