You are here

Τελεσίγραφο για περικοπές δαπανών

03/11/2010 14:36
Τελεσίγραφο έστειλαν σήμερα στην κυβέρνηση ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ προειδοποιώντας ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό και θα αναλάβουν συντονισμένη δράση για ανατροπή των δημοσιονομικών δεδομένων αν δεν κατατεθούν πρόσθετα μέτρα για περιορισμό των δαπανών. Βουλευτές των δύο κομμάτων προετοίμασαν την κυβέρνηση για καταιγιστικό σταύρωμα και περικοπές κονδυλίων σε περίπτωση που δεν διαφοροποιηθεί ο προϋπολογισμός για να προκύψουν περαιτέρω εξοικονομήσεις.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει ως έχει τον προϋπολογισμό και προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να σταυρώσει κονδύλια αλλά και να προχωρήσουν σε περικοπές σε μια προσπάθεια μείωσης των δημόσιων δαπανών.

«Το μόνο βέβαιο για το ΔΗΚΟ», είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, είναι ότι «δεν θα δεχθούμε τον προϋπολογισμό του 2011 όπως έχει κατατεθεί σε καμία περίπτωση. Tο ΔΗΚΟ δεν θα μπορούσε απροβλημάτιστα να εγκρίνει αύξηση στις δαπάνες, ενώ το ζητούμενο αυτή την περίοδο είναι η μείωση στις δαπάνες».

Παράλληλα το ΔΗΚΟ θα αναμένει τις εισηγήσεις του υπουργού Οικονομικών για το πως προτίθεται η κυβέρνηση να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες, σημείωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος.

Τόνισε ότι «εάν δεν καταλήξει σύντομα ο υπουργός Οικονομικών και εάν δεν πάρει οποιεσδήποτε αποφάσεις μέχρι το Δεκέμβρη, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να αναλάβουμε ως κόμμα και άλλα κόμματα κάποιες πρωτοβουλίες για να περιορίσουμε εμείς τις δαπάνες αυτού του προϋπολογισμού».

Ρίχνοντας το γάντι στην κυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπουλος προειδοποίησε επίσης ότι το ΔΗΚΟ δεν θα δεχθεί την επιβολή νέων ή την αύξηση φορολογιών με αποτέλεσμα να πληρώσει για άλλη μια φορά ο Κύπριος φορολογούμενος τις μαύρες τρύπες των δημόσιων ταμείων.

Επανέλαβε ότι για το ΔΗΚΟ είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα με μόνο σίγουρο, είπε, τη μη αποδοχή του προϋπολογισμού ως έχει.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαρία Κυριακού, η οποία τόνισε ότι για το κόμμα της είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την κα. Κυριακού στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται κονδύλια τα οποία θα έπρεπε να περιοριστούν.

Επεσήμανε ότι «θα πρέπει να γίνουν εισηγήσεις με νέους σχεδιασμούς στον προϋπολογισμό. Επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας ότι οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι τριετείς, να υπάρχει βάθος χρόνου ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τους προϋπολογισμούς που έχουμε ενώπιον μας, εάν μπορούν να αντέξουν τα επόμενα δύο με τρία χρόνια».

Αυτό θα επιτευχθεί, κατέληξε, μέσα από τους προϋπολογισμούς και τη μείωση των δημοσίων δαπανών.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου


• Μπες στη StockWatch από το κινητό σου με Vodafone live!


• Γραφτείτε στο νέο Νewsletter της StockWatch καταχωρώντας το email σας στη «λίστα email» στα αριστερά αυτής της σελίδας.