You are here

Υπάρχει ρευστό για το 2022, καμπανάκι για το χρέος

17/09/2021 12:34

Τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους είναι ικανοποιητικά για να καλύψουν τις προβλεπόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων 9 με 12 μηνών ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους, τονίζει το υπουργείο οικονομικών. Ταυτόχρονα ωστόσο, επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το δημόσιο χρέος.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων για το 2021, για σκοπούς περιορισμού του κινδύνου ρευστότητας, το ΓΔΔΧ διατηρεί απόθεμα ρευστότητας σε ύψος ικανό να καλύπτονται οι ανάγκες των επόμενων 9 με 12 μηνών σε κυλιόμενη βάση. Στο τέλος του 2020 το συνολικό απόθεμα ρευστών διαθεσίμων υπερκάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2021.

Ο στόχος για το 2021 είναι η συνέχιση της διατήρησης των ρευστών διαθεσίμων σε επίπεδο που να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων 9 με 12 μηνών προκειμένου να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα τόσο ο κίνδυνος ρευστότητας αλλά και ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης.

Κίνδυνοι σε σχέση με τη διαχείριση δημόσιου χρέους

Παρά τα αποθέματα ρευστού, το ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει τους κινδύνους για το δημόσιο χρέος.

Επισημαίνεται ο κίνδυνος για αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία / εμπιστοσύνη των επενδυτών σε επίπεδο ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς κεφαλαίων, που περιλαμβάνει τον κίνδυνο επιτοκίων και τον κίνδυνο πρόσβασης στις αγορές.

Επίσης, επισημαίνονται ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των Κρατών, ειδικότερα στην ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής Δημοκρατίας.

Νέα έξαρση θα φέρει δημοσιονομικές ανάγκες

Υπογραμμίζεται ακόμη ο κίνδυνος που διατρέχει η Κυπριακή οικονομία από μία ενδεχόμενη έλευση νέου κύματος πανδημίας του Covid-19.

«Ο κίνδυνος νέας έξαρσης στους επόμενους μήνες, ειδικά στην περίπτωση όπου ο εμβολιασμός αποδειχθεί ανεπαρκής ως προς τις μεταλλάξεις του ιού, θα δημιουργήσει πιθανότατα νέες δημοσιονομικές ανάγκες τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και για τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως αναφέρεται.

Προστίθεται ότι σε διεθνές επίπεδο, η συνέχιση της πανδημίας, πέραν των όποιων οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων που θα επιφέρει, πιθανώς να δημιουργήσει ξανά ένα περιβάλλον αβεβαιότητας ως προς την αναμενόμενη περίοδο ανάκαμψης που θα οδηγήσει τους επενδυτές στην αποφυγή και επανεκτίμηση κινδύνων, με αποτέλεσμα την αναταραχή στις κεφαλαιαγορές και με πιθανές συνέπειες την αύξηση των αποδόσεων και τη μείωση της ρευστότητας.

«Παρά το σημαντικό ύψος των αποθεμάτων των ρευστών διαθεσίμων και τις προσδοκώμενες εισροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, οι κίνδυνοι συνηγορούν υπέρ της διατήρησης ικανοποιητικού ύψους ρευστών διαθέσιμων. Εφόσον η διατήρηση των ρευστών προς το παρόν επιτυγχάνεται με νέο δανεισμό και αύξηση του δημόσιου χρέους, μια τέτοια διατήρηση επιβάλλεται να περιορισθεί εντός των πλαισίων βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, μέσω της ορθολογικής εφαρμογής της Μεσοπρόθεσμης Στρατηγικής Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους», υπογραμμίζεται.

Της Γεωργίας Χαννή