You are here

Τρόικα: Διερευνά ιδιωτικοποίηση ημικρατικών

25/07/2012 11:20
Θέμα ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών έθεσε στο τραπέζι η τρόικα κατά τη σημερινή συνάντηση του κλιμακίου με τον Πρόεδρο της Cyta, Στάθη Κιττή.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κιττής ανέφερε ότι «η τρόικα φαίνεται να διερευνά θέμα ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών και επί του θέματος ζήτησαν να ακούσουν τις απόψεις μας».

Διευκρίνισε παράλληλα ότι η τρόικα συγκεντρώνει απόψεις και σκέψεις για να επιστρέψει το Σεπτέμβριο και να συζητήσει με την κυβέρνηση τα διάφορα ζητήματα.

«Από δικής μας πλευράς», είπε ο κ. Κιττής, «τονίσαμε προς την τρόικα ότι όπως η Cyta και άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί που λειτουργούν στην Κύπρο, συμβάλλουν στον κρατικό προϋπολογισμό αντί να είναι βάρος».

Σε σχέση με τα έσοδα του οργανισμού ο κ. Κιττής σημείωσε «πως παρουσίασε στοιχεία στα μέλη της τρόικα σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία χρόνια η Cyta έχει συμβάλει με €600 εκ. στον κρατικό προϋπολογισμό».

Εξέφρασε την άποψη ότι «είναι κρίμα και άδικο να ιδιωτικοποιηθεί ο οργανισμός και τα κέρδη που αποφέρει να καταλήγουν στις τσέπες ιδιωτών αντί στα κρατικά ταμεία που είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λάου».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Cyta, η τρόικα επέδειξε επίσης ενδιαφέρον για το Ταμείο Συντάξεων του ημικρατικού οργανισμού και το θεσμικό πλαίσιο του.

Τόνισε παράλληλα ότι υπέδειξαν προς την τρόικα ότι ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο θα βοηθούσε στην περαιτέρω ανάπτυξη της Cyta και ότι είναι ένας επιτυχημένος οργανισμός που ανήκει στο κράτος.

13ος – συντάξεις- ΑΤΑ στο τραπέζι

Στις 11:00 οι τεχνοκράτες της τρόικα επρόκειτο να έχουν συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στα γραφεία του τρίτου ορόφου του υπουργείου Οικονομικών που τους έχουν παραχωρηθεί.

Ακολούθως, στις 12:30 θα έχουν το δεύτερο ραντεβού τους με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Στο τραπέζι της διαβούλευσης αναμένεται να κυριαρχήσουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφορικά με τις περικοπές ύψους 15% στο δημόσιο τομέα, η περικοπή του 13ου μισθού, η ΑΤΑ, ο κατώτατος μισθός και το συνταξιοδοτικό.

Της Ηρώς Ευθυμίου