You are here

Ψευδοκράτος: Έλλειμμα £150 εκ.

31/01/2003 19:06
Το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 23.1% του ΑΕΠ!

Θα συνεχίσει να πληρώνει το λογαριασμό η Τουρκία;

«Μικρό το έλλειμμα σε απόλυτους αριθμούς» δηλώνουν οικονομικοί κύκλοι


Τα £150 εκατομμύρια πλησιάζει το έλλειμμα των ταμείων του ψευδοκράτους φθάνοντας τον εξωφρενικό αριθμό του 23% του Τουρκοκυπριακού ΑΕΠ. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το ψευδοκράτος, τα έσοδα της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» έφθασαν τα £181 εκατομμύρια το 2000 (28% του Τ/κ ΑΕΠ) ενώ τα έξοδα εκτοξεύθηκαν στα £330 εκατομμύρια (51.1% του Τ/κ ΑΕΠ) δημιουργώντας έλλειμμα μαμούθ στα ταμεία του ψευδοκράτους. Το έλλειμμα καλύφθηκε ως επί το πλείστον από οικονομική βοήθεια της Τουρκίας η οποία, σύμφωνα με τα ίδια πάντα στοιχεία, έδωσε στο ψευδοκράτος £106 εκατομμύρια, ποσό που αποτελεί το ένα έκτο του Τουρκοκυπριακού ΑΕΠ.

Οικονομικοί κύκλοι στους οποίους η StockWatch παρέθεσε τα στοιχεία ανέφεραν ότι αν και μεγάλο σε ποσοστιαία βάση, το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι μικρό σε απόλυτους αριθμούς και αντιστοιχεί μόλις με το 2% περίπου του ΑΕΠ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή ακόμα και αν δεν υπάρχει βελτίωση των οικονομικών του βορείου τμήματος της Κύπρου, είπαν στη StockWatch αρμόδιες πηγές, σε περίπτωση λύσεως του Κυπριακού το έλλειμμα αυτό αποτελεί ένα μικρό μόνο ποσοστό του συνολικού ελλείμματος του ομόσπονδου κράτους.

Οι ίδιοι κύκλοι δεν απέκλεισαν πάντως το ενδεχόμενο η Τουρκία να κληθεί να συνεχίσει την κάλυψη μέρους αυτού του ελλείμματος ακόμα και μετά από μια πιθανή λύση του Κυπριακού, τουλάχιστον για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Προς την κατεύθυνση τούτη φαίνεται να κινούνται οι ενέργειες του αρμόδιου Υπουργείου αν και δεν έγινε κατορθωτό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή.

Το πιο πιθανό σενάριο, πάντως, είναι να καλυφθεί το έλλειμμα αλλά και το κόστος ανοικοδόμησης των κατεχομένων από τρίτους, κυρίως χώρες της Ευρώπης ή της Βόρειας Αμερικής. Την σύγκλιση «διάσκεψης δωρητών» για το Κυπριακό πρότεινε πριν μία βδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση δια στόματος του αρμοδίου για τη διεύρυνση Επιτρόπου της ΕΕ Γκύντερ Φερχόϊγκεν, ο οποίος φέρεται να έχει και την πλήρη υποστήριξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Την ανάγκη εισροής πρόσθετων κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κάλυψη του κόστους της λύσης επισήμανε πρόσφατα και ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης μετά τη συνάντηση του με τον Λέοπολτ Μάουρερ.

Σε περίπτωσης επανένωσης του νησιού το βόρειο τμήμα της Κύπρου θα πρέπει να εναρμονιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο. Οι φορολογικές αλλαγές που πιθανόν να προκύψουν από την εναρμόνιση – π.χ. η επιβολή αυξημένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας – αναμένεται ότι θα ενισχύσουν τα δημοσιονομικά του συστατικού κράτους. Μεσοπρόθεσμα αυτό θα περιορίσει την εξάρτηση του βορείου τμήματος σε ξένη οικονομική βοήθεια.