You are here

Δεύτερες σκέψεις για πώληση δανείων ΚΕΔΙΠΕΣ στην BOCH

24/05/2022 07:22

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει υποδείξει στην ΚΕΔΙΠΕΣ να αναστείλει την πώληση προς την Τράπεζα Κύπρου, χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ύψους περίπου €300 εκατ., το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Λήδρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, οι λόγοι που οδηγούν το ΥΠΟΙΚ σε αναστολή της πώλησης του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, είναι γιατί το μεγαλύτερο του μέρος, γύρω στα €200 εκατ., αποτελείται από δάνεια δήμων και κοινοτήτων, εγγυητής των οποίων είναι το κράτος.

Τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ επεσήμαναν ότι σε περίπτωση που το πακέτο δανείων φύγει από τον έλεγχο της ΚΕΔΙΠΕΣ, που είναι κρατική οντότητα και πωληθεί σε ιδιωτικό οργανισμό, τότε, το χρέος (η εγγύηση) των €200 εκατ. θα επιμετρήσει στο δημόσιο χρέος.

Εξηγήσαν ότι όταν μία κρατική οντότητα χρωστά σε μία άλλη κρατική οντότητα, το οφειλόμενο ποσό, δεν μετρά στο δημόσιο χρέος, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το χρέος του κράτους έναντι του ΤΚΑ.

Τα δεδομένα αυτά δεν ήταν άγνωστα στο ΥΠΟΙΚ όταν είχε ανάψει το πράσινο φως στη διοίκηση της ΚΕΔΙΠΕΣ να πωλήσει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, διότι η απόφαση είχε ληφθεί πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι δύο αυτές αρνητικές συγκυρίες, όπως εκτιμούν τεχνοκράτες του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ), έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα του δημόσιου χρέους εξαιτίας των επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εκατέρωθεν κυρώσεις και η ανάγκη το κράτος να μειώσει φόρους και τέλη για να ελαφρυνθούν τα βάρη των νοικοκυριών λόγω της ακρίβειας.

Η πώληση των δανείων δήμων και κοινοτήτων έχει εκτιμηθεί ότι θα επηρεάσει το δημόσιο χρέος κοντά στο 1,1%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τεχνοκράτες του ΓΔΔΧ, δεν είναι το ποσοστό του 1,1% που προκαλεί ανησυχίες στην κυβέρνηση, όσο το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος βρίσκεται ήδη σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 103% του ΑΕΠ, και δεν θα ήθελε το ΥΠΟΙΚ να επιβαρύνει περαιτέρω το χρέος αυτό έστω και με ελάχιστο ποσοστό. 

Ο Κ. Πετρίδης είχε δηλώσει πρόσφατα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το δημόσιο χρέος να μειωθεί μέχρι τέλος του έτους στο 94% και μέχρι το 2025 να μειωθεί στο 75%.

Αρχές του περασμένου Απριλίου η StockWatch είχε αποκαλύψει ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει προκρίνει την Τράπεζα Κύπρου για την αγορά χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ύψους περίπου €300 εκατ.

Μάλιστα τα δύο μέρη είχαν ξεκινήσει και σχετικές διαβουλεύσεις για τα επιμέρους τεχνικά θέματα της συμφωνίας.

Η καταρχήν επιλογή της Τράπεζας Κύπρου έγινε μεταξύ άλλων έξι υποψηφίων περιλαμβανομένης και της Ελληνικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η συναλλαγή μεταξύ ΚΕΔΙΠΕΣ και BOCH ήταν η πρώτη στο πλαίσιο του έργου Λήδρα. 

Πηγές της Τράπεζας Κύπρου, ενώπιον των οποίων η StockWatch έθεσε τις εξελίξεις, δεν ήθελαν στο παρόν στάδιο να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο, αναμένοντας, όπως είπαν, επίσημη ενημέρωση.

Του Λεύκου Χρίστου