You are here

ΔΝΤ: Επιστροφή στις αγορές το 2016

12/04/2014 17:49
Το 2016 βλέπει το ΔΝΤ να επιστρέφει η Κύπρος στις αγορές, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις στο κυπριακό πρόγραμμα αναπροσαρμογής είναι τεράστιες.

Σε συνέντευξη της στο ΡΙΚ, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Κύπρο Ντέλια Βελκουλέσκου ανέφερε ότι αναμένει επιστροφή της Κύπρου στις αγορές το τελευταίο έτος του προγράμματος, δηλαδή το 2016.

Ο χρονικός ορίζοντας του ΔΝΤ διαφέρει από αυτόν της κυβέρνησης που δήλωσε ότι στοχεύει να επιστρέψει στις αγορές το 2015, αν όχι νωρίτερα.

Ανέφερε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα το πρόγραμμα και σημειώνει ότι ο στόχος των ρυθμίσεων που προγραμματίζονται είναι η ενθάρρυνση όσων μπορούν, να εξυπηρετούν τα δάνεια τους.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Reza Moghadam, ανέφερε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής είναι τεράστιες.

Σε διάσκεψη τύπου, και ερωτηθείς για το «κυπριακό πείραμα» του bail-in των καταθετών, ο κ. Moghadam ανέφερε ότι «υπήρχαν συγκεκριμένες συνθήκες στην Κύπρο που κατέστησαν αναγκαίο το bail-in καταθετών».

“Το χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο διαφορετικά», είπε, σημειώνοντας ότι τη δεδομένη στιγμή δεν υπήρχαν εναλλακτικές μορφές πιστώσεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

«Η εμπειρία μέχρι τώρα με το κυπριακό πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα θετική», ανέφερε ο διευθυντής του ΔΝΤ.

Τόνισε ότι οι κυπριακές αρχές έχουν επιδείξει ιδιαίτερη αφοσίωση στο πρόγραμμα και οι σχετικοί δείκτες είναι θετικοί.

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ακολουθείται όπως είχε αρχικά τεθεί.

«Οι προκλήσεις είναι τεράστιες», παραδέχθηκε, «ιδίως σε σχέση με τα προβλήματα στις μεγάλες τράπεζες».

Τα προβλήματα με τα NPLs είναι πολύ μεγάλα, είπε, και αυτό παραμένει μεγάλη πρόκληση όπως και οι περιορισμοί στη διακίνηση χρημάτων. Η άρση τους θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, ανέφερε.

Επομένως, κατέληξε, μέχρι στιγμής η εμπειρία είναι θετική και καθιστά κάποιον αισιόδοξο για την πορεία του προγράμματος αλλά παραμένουν μεγάλες προκλήσεις.