You are here

Σε εξέλιξη διεργασίες στην ΗΒ για τα κεφάλαια

16/06/2018 15:24

Ξεκίνησαν οι διεργασίες στο ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας για να ετοιμάσει πλήρη πρόταση σε σχέση με το σχέδιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους €150 εκ. για  να καλυφθούν  οι κεφαλαιακές ανάγκες  για εξαγορά του καλού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού.

Οι εργασίες του ΔΣ της Ελληνικής είναι σε εξέλιξη από τις 11πμ και όπως ανέφεραν στην StockWatch στελέχη της διοίκησης της τράπεζας, στόχος είναι να ικανοποιηθεί η αξίωση  που έθεσε χθες το υπουργικό συμβούλιο για να συμπληρωθεί η πρόταση της για  εξαγορά της ΣΚΤ με συγκεκριμένο κεφαλαιακό πλάνο.

Το πλάνο θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες αναφορές στο πως θα καλυφτεί η έκδοση κεφαλαίου που είναι απαραίτητη για τη μεγέθυνση του ισολογισμού της Τράπεζας.
Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι το ΔΣ  έχει ενώπιον του κάποια σενάρια τα οποία παρέχουν ασφαλή επίλυση του όρου που έχει θέσει το υπουργικό συμβούλιο, που εκπροσωπεί ουσιαστικά τον μεγαλομέτοχο της ΣΚΤ που είναι το κράτος.

Ένα εκ των σεναρίων είναι να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες από τους υφιστάμενους μετόχους.

Αν δεν καταστεί δυνατή αυτή η προσπάθεια η τράπεζα θα απευθυνθεί στα επενδυτικά ταμεία που εκδήλωσαν πρόθεση να συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού της Ελληνικής σε περίπτωση που θα επιλεγεί για εξαγορά του Συνεργατισμού.

Μεταξύ των  επενδυτικών ταμείων που επιθυμούν συμμετοχή στη νέα μετοχική δομή της ΗΒ είναι το Atlas και η Pimco.

Σε ότι αφορά του υφιστάμενους μετόχους  μόνο η επενδυτική εταιρεία Δήμητρα έχει διαρρεύσει ότι  προτίθεται  να αυξήσει τη μετοχική της συμμετοχή στο ΔΣ  αυξάνοντας το σημερινό της ποσοστό από 10% σε 15%.

Η Wargaming  μέχρι αυτή τη στιγμή κρατά κλειστά τα χαρτιά της ενώ το Third Point δεν φαίνεται να επιθυμεί συμμετοχή στην έκδοση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του ΠτΔ, η Ελληνική Τράπεζα διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι το θέμα του κεφαλαιακού πλάνου δεν θα αφεθεί να  αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα το οποίο να προκαλέσει υποτροπή στο  deal για εξαγορά του Συνεργατισμού.

Την ίδια ώρα στελέχη της ΗΒ διαβεβαιώνουν ότι μέχρι το πρωί της Δευτέρας  το υπουργείο οικονομικών και η ΣΚΤ θα έχουν στα  χέρια τους τη συμπληρωματική πρόταση  της τράπεζας  σε ότι αφορά την κάλυψη των €150 εκ.

Οι πρόνοιες της συμφωνίας της κυβέρνησης με την Ελληνική περιλαμβάνουν την ανάληψη καταθέσεων €9,7 δις και αντιστάθμιση τους με ομόλογα και μετρητά, αξίας €10.3 δις

Στα περιουσιακά στοιχεία που θα αναλάβει η περιλαμβάνονται και μη-εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου €0.5 δις, για τα οποία υπάρχει εγγύηση σε περίπτωση απωλειών, που η κυβέρνηση υπολογίζει ότι δεν θα υπερβεί τα €184 εκ. τα επόμενα 12 χρόνια.

Περιουσιακά στοιχεία της Συνεργατικής, λογιστικής αξίας περίπου €8.3 δις, δεν θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα αλλά θα εκχωρηθούν στο κράτος.

Συγκεκριμένα, έναντι της κατάθεσης €2.5 δις που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο έχουν ήδη δεσμευτεί υπέρ του κράτους  μη-εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €7 δις και συμμετοχές σε εταιρείες αξίας €165 εκ.

Ενδιαφέρον προκαλεί το πρόσθετο €1 δις που θα χρειαστεί να καταθέσει η κυβέρνηση στη Συνεργατική, ώστε να ισοσκελιστεί ο ισολογισμός που θα μεταφερθεί στην Ελληνική.

Η Ελληνική Τράπεζα αναλαμβάνει την ευθύνη εργοδότησης 1100 μελών του προσωπικού και λειτουργίας 72 καταστημάτων της Συνεργατικής. Μέρος του υπόλοιπου προσωπικού θα εργοδοτηθεί από την εναπομένουσα οντότητα και μέρος θα πρέπει να αποχωρήσει με ένα σχέδιο εξόδου που θα προηγηθεί.

Του Λεύκου Χρίστου