You are here

Δημοσιονομικό καμπανάκι για ΓεΣΥ

09/09/2019 06:16

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το δημοσιονομικό συμβούλιο για τον κίνδυνο εκτροχιασμού από τους δημοσιονομικούς στόχους που σχετίζονται με το γενικό σχέδιο υγείας (ΓεΣΥ) σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυστηρή προσήλωση στα συμφωνηθέντα για μισθούς και αμοιβές.

Ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης κλήθηκε από τη StockWatch να εκτιμήσει εάν τα πλεονάσματα που καταγράφονται στα κρατικά ταμεία λόγω του ΓεΣΥ θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια και εάν διαβλέπει κάποιους δημοσιονομικούς κινδύνους από τον τρόπο εφαρμογής του.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Cystat, το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε τους πρώτους επτά μήνες του έτους στα €695,8 εκ. (3,2% στο ΑΕΠ) σε σύγκριση με πλεόνασμα €488,5 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018 (2,4% στο ΑΕΠ). 

Το αυξημένο πλεόνασμα οφείλεται κυρίως από τις συνεισφορές στο ΓεΣΥ, δηλαδή τα έσοδα που έχει το κράτος.  Οι δαπάνες για το σύστημα είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες γιατί δεν το χρησιμοποιούν, προς το παρόν, όσοι αναμενόταν ότι θα το χρησιμοποιούσαν.

Τα πρόσκαιρα πλεονάσματα δημιουργούν τον κίνδυνο αύξησης των δαπανών τόσο του κράτους όσο και του ίδιου του συστήματος υγείας.

Ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου σημειώνει ότι τα πλεονάσματα που καταγράφονται είναι πλασματικά διότι οι εκροές από το ταμείο ακόμη δεν έχουν φθάσει στα κανονικά επίπεδα γιατί ο κόσμος τώρα άρχισε να χρησιμοποιεί το ΓεΣΥ.

«Οι συνεισφορές στο ΓΕΣΥ ξεκινούν και φτάνουν στο κανονικό επίπεδο νωρίτερα από ότι πληρωμές διότι βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια της εφαρμογής του και οι πολίτες δεν χρησιμοποιούν ακόμη πλήρως το σύστημα. Επίσης υπάρχει μια καθυστέρηση στην εκτέλεση κάποιων πληρωμών. Έτσι τα πλεονάσματα στο βαθμό που καταγράφονται σήμερα είναι προσωρινά και δεν μπορούν να θεωρούνται μόνιμα», υπογραμμίζει.

«Αυτό που έχει σημασία», τονίζει, «είναι να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και αν και μόλις διαπιστωθεί ότι θα υπάρξουν μόνιμα ελλείμματα τότε να λαμβάνονται άμεσα μέτρα που είτε θα περιορίζουν τις δαπάνες, είτε θα αυξάνουν στις συνεισφορές ή ένα συνδυασμό των δύο».

«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτραπεί εκτροχιασμός και μονιμοποίηση των ελλειμμάτων διότι αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα δημοσιονομικά αλλά και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», σημειώνει.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα οι δαπάνες να είναι περισσότερες από τα έσοδα και το ταμείο να είναι ελλειμματικό όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι το κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή τα όποια νέα αιτήματα που αυξάνουν τις δαπάνες όπως αυξήσεις μισθών και άλλων ωφελημάτων εφόσον οι συνεισφορές έχουν καθοριστεί με κάποια οικονομικά δεδομένα.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΓεΣΥ υπολογίζεται κοντά στα €40 εκ. το μήνα, δηλαδή περίπου €0,5 δισ. τον χρόνο.  Ενώ όμως οι εισπράξεις από το ΓεΣΥ είναι αυτόματες, λόγω των αποκοπών από τους μισθούς, προς το παρόν, οι δαπάνες είναι κάτω από τις προϋπολογιζόμενες λόγω του ότι δεν χρησιμοποιούν όλοι το σύστημα.

Της Γεωργίας Χαννή