You are here

Τρόικα: Μαύρη τρύπα το ΓεΣΥ

22/09/2021 07:25

Ως έναν από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά θεωρούν οι διεθνείς πιστωτές το ΓεΣΥ, εξαιτίας κυρίως των ελλειμμάτων που καταγράφει στους προϋπολογισμούς του ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Κρούουν το καμπανάκι στις κυπριακές αρχές και προειδοποιούν ότι αν δεν προωθηθούν και θεσπιστούν πιο αποτελεσματικοί μηχανισμοί για αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ και καλύτερου ελέγχου των δαπανών, τότε, κατά την εκτίμηση τους, θα κλονιστεί η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, με αρνητικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά.

Οι επισημάνσεις των διεθνών πιστωτών (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) έγιναν στη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων, που είναι σε εξέλιξη από τις 14 Σεπτεμβρίου, μεταξύ τεχνοκρατών της τρόικας, με το υπουργείο οικονομικών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από άτομα που έχουν γνώση των τηλεδιασκέψεων μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τρόικας, οι διεθνείς πιστωτές πέραν των προαναφερόμενων επισημάνσεων τους, πρότειναν στις κυπριακές αρχές να προχωρήσουν σε σχεδιασμούς για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, περιλαμβανομένων και φορολογικών, στην περίπτωση κατά την οποία, τα ελλείμματα του ΟΚΥπΥ, θα είναι τέτοια που θα προκαλέσουν τριγμούς στα δημόσια οικονομικά.

Οι εκτιμήσεις των διεθνών πιστωτών, όπως αναφέρθηκε, είναι απόρροια και των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημική κρίση, η πίεση για αυξημένες δαπάνες με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και η αβεβαιότητα που συνεχίζει να πλανάται από ενδεχόμενο ξέσπασμα μίας νέας υγειονομικής κρίσης. 

Αναγνωρίζεται από την τρόικα ότι οι εργασίες του ΟΚΥπΥ, έχουν επιβαρυνθεί σοβαρά τους τελευταίους 18 μήνες λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Ωστόσο, όπως επεσήμαναν, δεν παύουν τα ελλείμματα του ΟΚΥπΥ, να αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά.

Σημειώνεται ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να καλύπτει τα ελλείμματα του ΟΚΥπΥ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει στο κείμενο του για τον ετήσιο προϋπολογισμού του κράτους ότι στο κάδρο των πιθανών κινδύνων για τα δημόσια οικονομικά είναι και το ΓεΣΥ.

Ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ προβλέπει έσοδα ύψους €504,1 εκατ. για το 2021 εκ των οποίων τα €120 εκατ. θα προέλθουν από κρατική χορηγία και δαπάνες ύψους €552,8 εκατ.  

Με βάση στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών, το συνολικό έλλειμμα του ΟΚΥπΥ για το 2021 αναμένεται να ανέλθει στα €48,7 εκατ. και το οποίο αποδίδεται κυρίως, στις αναπτυξιακές δαπάνες που στοχεύουν στη σημαντική αναβάθμιση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Στα ελλείμματα δεν λαμβάνονται υπόψη δαπάνες οι οποίες ανακτώνται, είτε από το κράτος, είτε από Ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Σύμφωνα με στοιχεία που λήφθηκαν από το λογιστήριο του ΟΚΥπΥ και σημειώνονται σε ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, η κρατική χορηγία στα επόμενα τρία χρόνια με βάση τον τριετή προϋπολογισμό του οργανισμού προβλέπει ότι το 2021 θα ανέλθει στα €552. 168.970.648, το 2022 στα €190.220.507 και το 2023 στα €191.651.695.

 Σημειώνεται ότι ο ΟΚΥπΥ οφείλει στο κράτος κοντά στα €250 εκατ. που αφορά στη μισθοδοσία περίπου 5.100 υπαλλήλων που έχουν αποσπαστεί στον οργανισμό.

Του Λεύκου Χρίστου