You are here

ΑΚΕΛ: «Χρύσωμα» χρέους για αύξηση παροχών

12/06/2008 14:39
Παράθυρο στην κυβέρνηση για αύξηση των παροχών θα παρέχει η μείωση του δημοσίου χρέους μέσω της πώλησης των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επανέλαβε σήμερα τις θέσεις του κόμματος του στην εισήγηση του υπουργού Οικονομικών να πωληθούν τα αποθέματα χρυσού της Τράπεζας, συνδέοντας την για πρώτη φορά με την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια.

«Ο τρόπος, η διαδικασία που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση για την επίλυση όλων των ζητημάτων είναι ο διάλογος και η συναίνεση», είπε ο κ. Κυπριανού, αναφερόμενος στις πολιτικές διαφωνίες που έχουν προκύψει για το θέμα. Θα επιδιώξει, είπε, μέσα από το διάλογο να πείσει για την ορθότητα των προσεγγίσεών της, να πείσει για την ανάγκη λήψης μέτρων τα οποία θα περιορίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην κυπριακή κοινωνία και θα δώσουν την ευχέρεια στην Κυβέρνηση να εργαστεί ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο χρυσός βρίσκεται σε μια πάρα πολύ ψηλή τιμή και τα αποθέματα της Κύπρου είναι τεράστια. «Και σε καμιά περίπτωση δεν λέει η Κυβέρνηση ότι αυτά τα αποθέματα θα πρέπει να ρευστοποιηθούν στο σύνολό τους με αποτέλεσμα να προκληθούν κίνδυνοι για την οικονομία του τόπου μελλοντικά», είπε. Εκείνο το οποίο λέει η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, είναι ότι έχουμε ένα τεράστιο δημόσιο χρέος το οποίο οδηγεί την Κυβέρνηση στο να πληρώνει ένα πολύ ψηλό ετήσιο τοκοχρεολύσιο με αποτέλεσμα να μην απομένουν λεφτά για να υπάρξει η δυνατότητα να ανακουφιστούν εκείνα τα στρώματα του λαού που έχουν ανάγκη από τη στήριξη της πολιτείας.

Η Κυβέρνηση, σημείωσε, συζητά το ενδεχόμενο ρευστοποίησης ενός πολύ μικρού μέρους των αποθεμάτων του χρυσού για να αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους έτσι που να αυξηθούν οι οικονομικές δυνατότητες της πολιτείας να ανταποκριθεί στις πιεστικές ανάγκες των πολιτών. «Όλα αυτά θα γίνουν μέσα από ένα διάλογο ο οποίος εμείς ευελπιστούμε ότι θα είναι εποικοδομητικός για να έχει σωστή κατάσταση».

Κληθείς να πει κατά πόσο μετά τη διαφαινόμενη άρνηση της Κεντρικής Τράπεζας υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης λύσης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε ότι «γι’ αυτό χρειάζεται διάλογος. Εμείς εκτιμούμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια. Πάντοτε με το διάλογο καταλήγεις σε πιο σωστές αποφάσεις», κατέληξε.

Με την πώληση του χρυσού η ΚΤ εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει κέρδη €250 εκ., 80% των οποίων θα μεταφερθούν στον κρατικό κορβανά. Το ποσό που θα μεταφερθεί αντιστοιχεί με 1,25% του κυπριακού ΑΕΠ.

Η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στην ΕΕ πως ανεξάρτητα από την πώληση του χρυσού θα μειώσει το δημόσιο της χρέος από 60% το 2007 σε 48,5% του ΑΕΠ το 2008.

Ανακοίνωσε σήμερα νέα στεγαστική πολιτική που κοστολογήθηκε στα €76 εκ. Τα €35 εκ. αφορούν μη προϋπολογισθείσες δαπάνες.