You are here

Ανατρέπεται το δημοσιονομικό σενάριο του 2023

12/01/2023 06:36

Ανατροπή στο δημοσιονομικό σενάριο για το 2023 επιφέρουν νέα δεδομένα, στη βάση των οποίων το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή του για το δημόσιο χρέος, ενώ όπως υπολογίζεται, το κράτος ενδέχεται να χρειαστεί συμπληρωματικά κονδύλια πέραν των €500 εκατ. το 2023.

Συγκεκριμένα, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο προβαίνει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ευνοϊκού σεναρίου για το δημόσιο χρέος, εν όψει της διαφαινόμενης ανάγκης για υποβολή συμπληρωματικού Προϋπολογισμού πέραν των €500 εκατ. εντός του 2023.

Σε ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία κοινοποιεί και στο υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης, χαρακτηρίζει απίθανη την επαλήθευση του ευνοϊκού δημοσιονομικού σεναρίου για το 2023, με δεδομένες τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στη διεθνή οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της νομισματικής πολιτικής, καθώς και τις επιπτώσεις των εν λόγω γεγονότων στην Κυπριακή οικονομία.

Σημειώνεται ότι, το ευνοϊκό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη ύψους 2.4% και τελικό δημόσιο χρέος ύψους 88.5% σε σύγκριση με ανάπτυξη 3% και χρέος 83.3% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2023.

Σύμφωνα ωστόσο με την πιο πρόσφατη επικαιροποίηση των στοιχείων από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, η εκτίμηση για το χρέος τίθεται στο 89.9% του ΑΕΠ, με οριακό πρωτογενές έλλειμμα ύψους 0.02% και με δημοσιονομικό ισοζύγιο ύψους -1.42%.

Κενό 500 εκατ. στον προϋπολογισμό

Παράλληλα, ο κ. Περσιάνης εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο υποβολής από την κυβέρνηση συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του 2023, στην βάση επικαιροποίησης των εκτιμήσεων για το δημόσιο χρέος.

«Με βάση την ιστορική τάση, αλλά και τις διαφαινόμενες ανάγκες της Δημοκρατίας, τόσο για σκοπούς άσκησης πολιτικής όσο και για σκοπούς κάλυψης αναγκών, σε συνδυασμό και με τη διαφαινόμενη μείωση των κρατικών εσόδων σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, διακρίνουμε τον κίνδυνο για υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού που να ξεπερνά ελαφρώς τα €500 εκατ.», όπως εξηγεί.

Κίνδυνος αύξησης του δημόσιου χρέους

Ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου εκτιμά ότι, ο συνδυασμός αύξησης δαπανών κατά €500 εκατ. και μειωμένων εσόδων της Δημοκρατίας, αναπόφευκτα θα θέσει σε κίνδυνο, τόσο το πρωτογενές πλεόνασμα όσο και το συνολικό έλλειμμα, με αποτέλεσμα μια πιθανή αύξηση του δημόσιου χρέους.

Σημειώνει πως αναταραχές στην αγορά κρατικών ομολόγων ήδη εκδηλώνονται, με την απόκλιση αποδόσεων (spread) να διευρύνεται, τόσο λόγω των φυσιολογικών επιπτώσεων της αύξησης των επιτοκίων αναφοράς, όσο και εξ αιτίας των υπό διαμόρφωση δημοσιονομικών πιέσεων σε ορισμένα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Έτσι, μια έκδοση χρέους κάτω από μη ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να προκαλέσει, πέρα από την αύξηση των δαπανών της Δημοκρατίας για την εξυπηρέτηση του χρέους, και επιπλέον προβλήματα, με επιδείνωση του προφίλ ωρίμανσης του χρέους και αύξηση του μέσου κόστους εξυπηρέτησης, με συνεπακόλουθο να τεθεί σε αμφισβήτηση η γενικότερη δημοσιονομική υγεία της χώρας, όπως προσθέτει.

Επιπλέον, αναφέρει πως μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη, με σαφή και σοβαρά συνεπακόλουθα κάτω από ήδη δύσκολες συνθήκες.

Προϋπόθεση οι εξοικονομήσεις

Οι πιο πάνω εκτιμήσεις, όπως σημειώνεται, πρέπει να θεωρηθούν ως συντηρητικές και βασίζονται στην υπόθεση πως συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί ύψους €500 εκατ. θα εγκριθούν κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ και η οικονομική ανάπτυξη θα ξεπεράσει ελαφρώς το 1% σε πραγματικούς ρυθμούς, όπως τονίζει.

Εισηγείται, όπως η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εξετάσει ένα δυνητικό συμπληρωματικό προϋπολογισμό, μόνο αν αυτός περιλαμβάνει εκτενή χρηματοδότηση των όποιων νέων δαπανών μέσα από σημαντικές ταυτόχρονες εξοικονομήσεις.

«Είναι, δε, ορατό, πως εξοικονομήσεις μπορούν να εξασφαλιστούν μέσα από αναδιαρθρώσεις δαπανών και μείωση σπατάλης, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο εκ προοιμίου οι αναπτυξιακές δαπάνες που προγραμματίζονται για το έτος 2023», αναφέρει περαιτέρω.

Ο κ. Περσιάνης, εισηγείται τέλος όπως η ενημέρωση θεωρηθεί ως προσωπική επικοινωνία, για αποφυγή ερμηνείας της ως σχετιζόμενη με την προεκλογική διαδικασία, λόγω των πολιτικών περιστάσεων που αφορούν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Της Ελένης Χαραλάμπους