You are here

Αναζητά νέους επενδυτές το γραφείο διαχείρισης χρέους

12/11/2021 07:20

Νέους επενδυτές ψάχνει το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για σκοπούς διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης και γεωγραφικής διαφοροποίησης της.

Όπως αναφέρεται στη Στρατηγική του Γραφείου για τα έτη 2022-2024, θα διατηρηθεί η τακτική επαφή με υφιστάμενους επενδυτές και θα καταβληθεί προσπάθεια στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό για εξεύρεση νέων επενδυτών για σκοπούς διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης και γεωγραφικής διαφοροποίησης της.

Επίσης, θα επιδιωχθεί γρήγορη ανταπόκριση σε ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν με επενδυτές λόγω αλλαγής στην πιστοληπτική αξιολόγηση ή των γενικών συνθηκών της αγοράς.

Συνολικά θα επιδιωχθεί όσο το δυνατό ευρύτερη βάση επενδυτών, τονίζεται.

Από Ην. Βασίλειο και Ευρώπη οι επενδυτές

Σύμφωνα με το Γραφείο, η κατά γεωγραφική προέλευση κατανομή των επενδυτών, παρουσιάζει μια ισορροπημένη διανομή μεταξύ επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν σε κάθε έκδοση ευρωπαϊκών μεσοπρόθεσμων ομολόγων (ΕΜΟ), να κατέχουν σημαντικό ποσοστό στη διαμόρφωση του βιβλίου προσφορών.

Στις τελευταίες εκδόσεις έχει επιτευχθεί η διεύρυνση της γεωγραφικής κατανομής των επενδυτών σε όλη την Ευρώπη με τους επενδυτές από Κύπρο να κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην τελική κατανομή. Κατά την τελευταία έκδοση, η πλειονότητα των διεθνών επενδυτών προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Σκανδιναβικές χώρες.

«Ο σχετικά μικρός αριθμός εκδόσεων στη διεθνή αγορά, με εξαίρεση το έτος 2020 κατά το οποίο το Κράτος εξέδωσε έξι ΕΜΟ για τους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως, σε σύγκριση με άλλους εκδότες των Κρατών Μελών της Ευρωζώνης, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επιπρόσθετων δράσεων που ενισχύουν την προβολή και παρουσία της Κύπρου στις αγορές», τονίζει το ΓΔΔΧ.

Προστίθεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εντατικοποιηθεί οι συναντήσεις μη συναλλακτικής δραστηριότητας με επενδυτές σε κεντρικά και περιφερειακά χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ευρώπης, καθώς και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Το ΓΔΔΧ, όπως σημειώνεται, διεύρυνε τη βάση των επενδυτών συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Τα μέσα επικοινωνίας με τους επενδυτές

Η επικοινωνία με επενδυτές γίνεται μέσω συχνών δημοσιεύσεων εκθέσεων και στατιστικών στοιχείων για την Κυπριακή οικονομία και τη διαχείριση του χρέους με στόχο τη διάδοση των σημαντικών πληροφοριών σε τακτική βάση, συναντήσεων με επενδυτές σε τακτική βάση, συμμετοχή του ΓΔΔΧ σε σημαντικά διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις και διατήρηση ιστοσελίδας και λίστας επαφών στην οποία μπορούν να εγγραφούν επενδυτές και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Επιπλέον, η ενημέρωση των επενδυτών πραγματοποιείται μέσω τηλεδιασκέψεων, με παραγωγή και διανομή πληροφοριών είτε απευθείας στους επενδυτές είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΓΔΔΧ, η οποία επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα με όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση δημόσιου χρέους, τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο και την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Της Γεωργίας Χαννή