You are here

ΔΗΣΥ: Στις εύκολες λύσεις κατέφυγε η κυβέρνηση

10/09/2003 13:35
Επικρίσεις για τον προϋπολογισμό και τις «έμμεσες φορολογίες»
Για «πρώτη νίκη» του ΔΗΣΥ μιλά ο αν. επίτροπος οικονομίας Ι. Ιωσήφ


Την επιβολή «έμμεσων φορολογιών» τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση επικρίνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Στην πρώτη επίσημη αντίδραση του κόμματος για τον προϋπολογισμό του 2004, που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο αναπληρωτής επίτροπος Οικονομίας του ΔΗΣΥ Ιωσήφ Ιωσήφ, επισημαίνει στην Stockwatch ότι «η κυβέρνηση καταφεύγει πάλι στην εύκολη λύση της αύξησης εσόδων δια φορολογιών», παρόλο που η ίδια δεν το παραδέχεται.

Η επιβάρυνση, προσθέτει, που θα επέλθει μέσα από τις αυξήσεις των τελών σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου, θα επιβαρύνουν και πάλι τον πολίτη και σημειώνει ότι η «βελτίωση των δημοσίων οικονομικών έπρεπε να επιδιωχθεί μέσα από την αξιοποίηση νέων τομέων οικονομικής δράσης (όπως η ιδιωτική ιατρική, εκπαίδευση, ναυτιλία)» και όχι μέσα από την επιβολή «φορολογιών» για να καλυφθούν τα ελλείμματα.

O κ. Ιωσήφ τονίζει στη Stockwatch ότι «έπρεπε να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια στον τομέα των εξοικονομήσεων, αλλά και τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του δημόσιου τομέα. Καλεί πάντως την κυβέρνηση να ανοίξει ένα εφ’ όλης της ύλης διάλογο με την ΠΑΣΥΔΥ και το τμήμα προσωπικού «για να εξετάσουν σοβαρές θεσμικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα».

Ισχυρίζεται ακόμη, ότι η έγκαιρη προειδοποίηση του ΔΗΣΥ πως δεν πρέπει να αποκοπούν έργα ανάπτυξης, «έπιασε τόπο», αφού η κυβέρνηση «δεν παρασύρθηκε από τις αρχικές της σκέψεις για αναστολή των έργων ανάπτυξης», υιοθετώντας τελικά σοφότερη πολιτική προσέγγιση.

Είπε ότι αυτό, είναι μια «πρώτη νίκη» του ΔΗΣΥ, ενώ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί εκτενέστερα (και επί του προϋπολογισμού, και επί του ΠΟΠ) μετά την αναλυτική παρουσίαση τους εντός των επόμενων ημερών.

Του Γιώργου Αγαπίου