You are here

Έλλειμμα £84 εκ. σε δύο μήνες...

24/06/2003 08:20
Στα £84,1 εκατομμύρια εκτοξεύθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα το πρώτο δίμηνο του 2003 ενισχύοντας τις ανησυχίες για την αδυναμία του κράτους να περιορίσει τις δαπάνες παρά τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έλλειμμα είναι πολλαπλάσιο του ελλείμματος των £19,1 εκατομμυρίων που παρουσίαζαν τα κρατικά ταμεία το πρώτο δίμηνο του 2002 και σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, οφείλεται κυρίως στην ανησυχητική αύξηση που παρουσίασαν οι δημόσιες δαπάνες.

Συγκεκριμένα, οι κρατικές δαπάνες έφθασαν τους πρώτους δύο μήνες του έτους τα £405,1 εκατομμύρια έναντι £291,4 εκατομμύρια που ήταν το περσινό πρώτο δίμηνο, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση 39%. Η αντίστοιχη αύξηση το 2002 ήταν μόλις 4.5%.

Το έλλειμμα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν προέκυπτε σημαντική αύξηση και στα κρατικά έσοδα. Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει το ΥΠΟΙΚ τα έσοδα του κράτους τους πρώτους δύο μήνες του 2003 έφθασαν τα £321 εκατομμύρια έναντι £272,3 εκατομμυρίων που ήταν πέρσι. Τα έσοδα παρουσιάζουν αύξηση 17.9% έναντι πτώσης 10.5% το πρώτο δίμηνο του 2002.

Οι αυξημένες δαπάνες οφείλονται κυρίως στους μισθούς και στα ημερομίσθια των δημοσίων υπαλλήλων που αυξήθηκαν από £87 σε £99 εκατομμύρια αλλά και στις τρέχουσες πληρωμές που αυξήθηκαν από £49 σε £93 εκατομμύρια. Τα έσοδα παρουσιάζουν αύξηση λόγω ΦΠΑ (από £56 σε £65 εκ.) και φόρων κατανάλωσης (από £29 σε £45 εκ.). Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος μειώθηκαν από £49 σε £45 εκατομμύρια.

Δημοσιονομικά για κλάματα...

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του αρμόδιου Υπουργείου, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φθάσει το 2003 το 5.3% του Κυπριακού ΑΕΠ και θα είναι σχεδόν το διπλάσιο από το σχετικό κριτήριο του Μάαστριχ.

Ουσιαστική συμβολή στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα έχει και ο επιπρόσθετος προϋπολογισμός ύψους £316 εκατομμυρίων που ενέκρινε στις 11 Ιουνίου 2003 το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα καλύψει δαπάνες για υλοποίηση προγραμμάτων «για τα οποία δεν είχε γίνει οποιαδήποτε πρόνοια είτε η πρόνοια ήταν ανεπαρκής στον Προϋπολογισμό του 2003».

Το φετινό έλλειμμα στα κρατικά ταμεία θα καλυφθεί, εν μέρει, από την μεταφορά στο πάγιο ταμείο του κράτους μέρος των αποθεματικών της ΑΤΗΚ και της ΑΗΚ, τακτική που επέκρινε επανειλημμένα η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Διοικητή της ΚΤ το έλλειμμα θα ήταν περίπου 1% μεγαλύτερο χωρίς τις μεταφορές αυτές. Αντίστοιχες μεταφορές, έγιναν πάντως και το 2002 περιορίζοντας το έλλειμμα στο 3.5% του ΑΕΠ. Πέρσι συνυπολογίστηκαν στα κρατικά έσοδα και τα £20 εκατομμύρια που κλήθηκε να καταβάλει η ΑΤΗΚ από τα κέρδη της ως πρόστιμο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Αν φθάσει τα επίπεδα που εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών το φετινό έλλειμμα του 5.3% θα είναι το ψηλότερο από το 1998.

Aνάκαμψη σωσίβιο;

Σχολιάζοντας τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, οικονομικοί αναλυτές εναποθέτουν τις ελπίδες τους για βελτίωση των δημοσιονομικών σε πιθανή ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2003.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία στον τουρισμό δεν δικαιολογούν τέτοια αισιοδοξία αφού παρουσιάζεται μεγάλη μείωση τόσο στις αφίξεις όσο και στα εισοδήματα. Eντούτοις τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών που μίλησαν στη StockWatch εκτιμούν ότι η τουριστική βιομηχανία θα αρχίσει να ανακάμπτει από τον Ιούλιο.

Ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία που προέρχονται από το λιανικό εμπόριο, με τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, την CTC, τη Woolworth, την Κρίστης, και την Chris Cash and Carry να αναμένουν βελτίωση στα αποτελέσματα τους από το πρώτο εξάμηνο του 2003.