You are here

Επιστρέφουν τις βολές στον Προδρόμου (1)

03/11/2003 17:11
Απάντηση ΥΠΟΙΚ, Μαυρονικόλα και Ευαγόρου για τον «εικονικό προϋπολογισμό»

Την άμεση αντίδραση του Υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Άμυνας, Κούλλη Μαυρονικόλα αλλά και του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Στ. Ευαγόρου, προκάλεσαν οι κατηγορίες Προδρόμου κατά του υπουργείου Οικονομικών για κατάθεση «εικονικού προϋπολογισμού».

Ο Υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων υπέδειξε στον κ. Προδρόμου ότι η μείωση των αμυντικών δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό του 2004 έναντι του φετινού, είναι μόνο £30 εκ., καθώς τα υπόλοιπα £60 εκ. (που επικαλείται ο βουλευτής του ΔΗΣΥ) αφορούσαν έκτακτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Εάν η Εθνική Φρουρά, είπε ο κ. Μαυρονικόλας, κρίνει ότι χρειάζεται να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες, θα το πράξει και θα καταθέσει και του χρόνου συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς.

Από την πλευρά του ο κ. Ευαγόρου κάλεσε το βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαβάσει καλύτερα τον προϋπολογισμό. Σημείωσε ότι «ναι, μειώνονται οι δαπάνες για την άμυνα, όπως μειώνονται οι καταναλωτικές δαπάνες και άλλες δαπάνες». Τόνισε ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Κληρίδη οι δαπάνες για τη διαχείριση της κρατικής μηχανής ανέρχονταν σε £24,5 εκ., ενώ όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Παπαδόπουλου οι δαπάνες αυτές ανέρχονταν στα £155 εκ. Καταλήγοντας είπε πως «αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδα του κράτους».

Οι δηλώσεις Προδρόμου προκάλεσαν επίσης την άμεση απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών που σε ανακοίνωση του επισημαίνει «ότι ο υπολογισμός του Δημοσιονομικού Ελλείμματος δεν μπορεί να γίνεται με απλές προσθαφαιρέσεις των στοιχείων του Προϋπολογισμού του κράτους». Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ ο υπολογισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν γίνεται με μια απλή λογιστική πράξη, αφού περιλαμβάνει τόσο τα ταμεία της Κεντρικής Κυβέρνησης όσο και τα ελλείμματα των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Η διόγκωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους είναι σημαντικά μειωμένη από αυτήν προηγούμενων ετών και είναι σ’ αυτή την κατηγορία δαπανών που αντικατοπτρίζεται η βούληση της Κυβέρνησης για πραγματική περισυλλογή» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Του Γιώργου Αγαπίου