You are here

Χαρτογραφούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους

27/06/2022 07:12

Για τους δημοσιονομικούς κινδύνους ζητά ενημέρωση το υπουργείο οικονομικών από τα υπουργεία, τις υπηρεσίες αλλά και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι τις 13 Ιουλίου.

Σε εγκύκλιο της η διευθύντρια της διεύθυνσης προϋπολογισμού Μελίνα Κατσουνωτού καλεί τα υπουργεία και υπηρεσίες να καταγράψουν σε σχετικούς πίνακες τις αγωγές που προέρχονται από τρίτους που συμβάλλονται με το δημόσιο, τις αγωγές που καταχωρούνται από τους εργοδοτουμένους στο δημόσιο, τους κινδύνους οι οποίοι πιθανόν να έχουν αρνητική οικονομική επίπτωση και σχετίζονται με τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και πιθανούς κινδύνους που προέρχονται από Ειδικά Ταμεία.

Όπως τονίζεται, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως είναι ενδεχόμενες υποχρεώσεις, εγγυήσεις, δάνεια, δικαστικές αποφάσεις, αλλαγή μακροοικονομικών μεγεθών.

Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι θα περιληφθούν στη Έκθεση Δημοσιονομικών Κινδύνων, που υποβάλλεται κάθε χρόνο από τον υπουργό Οικονομικών, μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν αυτός κατατίθεται στη Βουλή.

Επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση των δημοσιονομικών κινδύνων θα πρέπει να είναι ο κεντρικός πυρήνας της στρατηγικής διαχείρισης του κάθε υπουργείου/υφυπουργείου και θα πρέπει να παρακολουθούνται, να προσεγγίζονται μεθοδικά και σε συνεχή βάση, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται.

«Το επίκεντρο της καλής διαχείρισης είναι η αναγνώριση και ο χειρισμός των κινδύνων έγκαιρα και αποτελεσματικά, αξιολογώντας ταυτόχρονα όλες τις εναλλακτικές επιλογές», τονίζεται.

Αναφορικά με τις οντότητες της γενικής κυβέρνησης, σε ξεχωριστή εγκύκλιο αναφέρεται ότι θα πρέπει να καταγράψουν σε διαφορετικούς πίνακες τις οικονομικές τους καταστάσεις, τον βαθμό υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2021, τις υποχρεώσεις δανεισμού, τους κινδύνους από δικαστικές αποφάσεις, κλπ.

Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης

Σε σχέση με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι σχετίζονται με αγωγές που καταχωρούνται είτε από εργοδοτούμενους σε δήμο, είτε από τρίτους, οι οποίοι συμβάλλονται με τις τοπικές αρχές για εκτέλεση διαφόρων συμβάσεων, με χρεώστες και πιστωτές, ενώ ιδιαίτερο ρίσκο παρουσιάζουν οι οφειλές πέραν των 90 ημερών.

Για τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, επισημαίνονται χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι που προέρχονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και καθυστερήσεις αποπληρωμών, κίνδυνοι που αφορούν τις ψηλές ανελαστικές δαπάνες και τα πραγματικά μειωμένα έσοδα σε σχέση με τα εκτιμημένα.

Ο κάθε δήμος θα πρέπει να αναλύει σε μεγαλύτερο βάθος τόσο τους δημοσιονομικούς, όσο και τους άλλους κινδύνους, να ενημερώνει το Δημοτικό του Συμβούλιο σε τακτά χρονικά διαστήματα για τους πιο σημαντικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, τις πιθανές επιπτώσεις, καθώς και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για μετριασμό των κινδύνων.

Σε εγκύκλιο που απέστειλε πρόσφατα προς όλες τις κρατικές υπηρεσίες, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή επεσήμανε την ανάγκη περιορισμού των δαπανών στα όρια που τέθηκαν.

Της Γεωργίας Χαννή