You are here

Χωρίς δημοσιονομικά «αντισώματα» στον κορωνοϊό

06/03/2020 07:02

Περιορισμένα είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια της Κύπρου για να αντιμετωπίσει πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας λόγω κορωνοϊού, εκτιμούν οικονομολόγοι, καθώς το σχετικά μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα της Κύπρου απειλείται από εκτροχιασμό των δαπανών ενώ το δημόσιο χρέος είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Υπό το φως της έξαρσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη και των αυξημένων κρουσμάτων, οι αναλυτές άρχισαν να μετρούν τις οικονομικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η Κύπρος, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ελιγμών.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός εστιάζεται στο αξιόχρεο της Κύπρου που βρίσκεται στο όριο της επενδυτικής βαθμίδας από τους τρεις εκ των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης και σε μη επενδυτική βαθμίδα από τους Moody’s.  Αν και ο ορίζοντας της διαβάθμισης της Κύπρου είναι γενικά, θετικός, οι εξελίξεις ενδέχεται να αλλάξουν τον τρόπο που οι διεθνείς αναλυτές αξιολογούν τα διεθνή οικονομικά δεδομένα και κατ’ επέκταση, τα εγχώρια.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας οικονομικών ερευνών της Τρ. Κύπρου Γιάννης Τιρκίδης αναφέρει στη StockWatch ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της Κύπρου είναι περιορισμένα λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους αλλά και της έκθεσης του πλεονασματικού σήμερα ισοζυγίου, σε κινδύνους, όπως μια πιθανή δυσλειτουργία του ΓΕΣΥ, και στην αδυναμία κράτους και πολιτικού συστήματος να κρατήσουν το κρατικό μισθολόγιο σε ορθολογιστική βάση.

«Η ανησυχία μου για τον κορωνοϊό εδράζεται στο ότι η συμπεριφορά του δεν είναι ακριβώς όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, του SARS για παράδειγμα, το 2003. Πιθανότατα ο ιός να τεθεί υπό έλεγχο σύντομα. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη του και όσο αργεί να τεθεί υπό έλεγχο, οι επιπτώσεις θα επιτείνονται. Αυτή η μη προβλεψιμότητα επενεργεί αρνητικά τόσο στην ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά όσο και στις αγορές, με προεκτάσεις ασφαλώς», τονίζει. 

Σύμφωνα με τον κ. Τιρκίδη, το πρόβλημα του κορωνοϊού αφορά ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα.

«Στην Ευρώπη, και περισσότερο στην Ιταλία, η επιδημία αυτή φέρνει τη χώρα κοντύτερα σε οικονομική ύφεση και διασπά την αλυσίδα προσφοράς», αναφέρει.

«Ο τουρισμός επίσης, θα επηρεασθεί σημαντικά σε ολόκληρη την ΕΕ, περισσότερο δε στις χώρες του Νότου με περισσότερη εξάρτηση στον τομέα. Ένα υφεσιακό περιβάλλον θα δημιουργήσει αβεβαιότητα στης χρηματοοικονομικές αγορές, γεγονός που ενδεχομένως οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, παρά τα περιορισμένα περιθώρια».

«Μια συνεκτική αντίδραση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς να έχει διαφανεί ακόμα, δεν πρέπει να αποκλείεται. Κατ’ ελάχιστον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι περισσότερο ελαστική στην εφαρμογή του δημοσιονομικού πλαισίου για ένα χρονικό διάστημα. Η Κύπρος θα κινηθεί μέσα σε αυτά τα πλαίσια», αναφέρει.

Ο υπουργός υγείας δήλωσε χθες ότι εάν συνεχιστεί η επιδημία του κορωνοϊού οι οικονομικές επιπτώσεις και για την Κύπρο θα είναι τεράστιες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε το 2019 στα €603,0 εκ. (2,8% στο ΑΕΠ) σε σύγκριση με έλλειμμα €925,9 εκ. το 2018 (-4,4% στο ΑΕΠ).

Το δημόσιο χρέος υπολογίζεται ότι μειώθηκε στα €20,8 δισ. (96,9% του ΑΕΠ) από €21,3 δισ. το 2018.

Της Γεωργίας Χαννή