You are here

Κατσάδες ΕΕ για επικέντρωση σε φορολογικά μέτρα

27/01/2011 22:17
Θετικά αξιολογεί η Κομισιόν τα μέτρα που έλαβε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος εκτιμώντας ωστόσο ότι αγνοήθηκαν οι συστάσεις του Συμβουλίου για επικέντρωση των προσπαθειών εξυγίανσης στη μείωση των δαπανών.

Σύμφωνα με την ΕΕ, η Κύπρος έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος εντός της προθεσμίας που όρισε από το Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2010. Ειδικότερα, επισημαίνεται οι κυπριακές αρχές έλαβαν μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το 2012 σε επίπεδα κάτω του 3%.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή εισηγείται στο Συμβούλιο ότι επί του παρόντος δεν απαιτούνται περαιτέρω μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα σταθεροποιήθηκε το 2010 στα επίπεδα του 2009 και συμβαδίζει με τις υποδείξεις της ΕΕ για έλλειμμα κάτω του 6%.

Υπό κάποιες προϋποθέσεις, η Επιτροπή εκτιμά ότι η δημοσιονομική προσαρμογή το 2011 θα ξεπεράσει το 1,5% και θα φθάσει το 2,25%. Λόγω της χαμηλής βάσης – αφού το έλλειμμα του 2010 είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο – το έλλειμμα του 2011 εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κοντά στο 3,75% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Κύπρος έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να θέσει τέρμα στην παρούσα κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος έως το 2012.

Τονίζει όμως με καυστικό τρόπο ότι «το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι από την πλευρά των εσόδων, παρά τις συστάσεις του Συμβουλίου για στρατηγική εξυγίανση με γνώμονα τις δαπάνες».

Η Κομισιόν υποστηρίζει επίσης η Κύπρος αναμένεται να φέρει το δημόσιο χρέος σε πτωτική τροχιά λόγω της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το χρέος αναμένεται να φθάσει φέτος το 65% προτού αρχίσει τα επόμενα χρόνια να υποχωρεί.

Πάντως, η Κομισιόν δεν παραλείπει να αναφέρει ότι καμία πρόοδος δεν έχει καταγραφεί στον τομέα της ενίσχυσης της δημοσιονομικής διακυβέρνησης, όπως η επιτάχυνση της εφαρμογής και η ενίσχυση του δεσμευτικού του τριετούς μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου.

Σχέδια για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ακόμη υπό συζήτηση.

Η Κομισιόν καταγράφει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την επίτευξη των στόχων και προκύπτουν κυρίως από την πάγια πρακτική της θέσπισης συμπληρωματικών προϋπολογισμών κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά και λόγω
πιθανών αποκλίσεων των κοινωνικών μεταβιβάσεων και των επιπτώσεων της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών (ΑΤΑ) για τους μισθούς στο δημόσιο. Υπό το φως αυτών των κινδύνων, οι κυπριακές αρχές πρέπει να παρακολουθούν από κοντά τις δημοσιονομικές εξελίξεις και να είναι έτοιμες να λάβουν διορθωτικά μέτρα εάν κάποιοι από ους κινδύνους υλοποιηθούν.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ακόμη ότι η Κύπρος πρέπει να είναι περισσότερο αποτελεσματική στην ενίσχυση του δεσμευτικού χαρακτήρα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού της πλαισίου και τη θέσπιση μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω βήματα στην
διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, αναφέροντας ωστόσο ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Κύπρο.

Της Γεωργίας Χαννή