You are here

ΚΤ: «Άγνωστο πόσα ξοδεύει το κράτος»

13/05/2003 14:30
ΥΠΟΙΚ: «Κάντε υπομονή»

Έντονη κριτική για τη «σημαντική καθυστέρηση» που παρουσιάζεται στη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα δημόσια οικονομικά, ασκεί στην τελευταία της Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής η Κεντρική Τράπεζα. Εγκαταλείποντας την πολιτική των «διακριτικών επισημάνσεων» οι τεχνοκράτες της Τράπεζας τονίζουν στην εισαγωγή της Έκθεσης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά, αν και βρισκόμαστε ήδη στον πέμπτο μήνα του έτους.

«Είναι δυνατό ένα κράτος να μην γνωρίζει πόσα δαπανεί και πόσα εισπράττει ανά πάσα στιγμή;» διερωτήθηκε με έντονο ύφος αξιωματούχος της νομισματικής αρχής που μιλώντας στη StockWatch υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Βρισκόμαστε ήδη στο Μάιο και δεν έχουμε τη παραμικρή ιδέα για τις δαπάνες του κράτους το 2003» πρόσθεσε.

Παραλήπτης των πυρών της Κεντρικής, για μία ακόμη φορά, το Υπουργείο Οικονομικών, που έχει την αρμοδιότητα της ετοιμασίας των στοιχείων αυτών. Αρμόδιος αξιωματούχος του Υπουργείου που ρωτήθηκε για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην παροχή στοιχείων για τα δημόσια οικονομικά, εξήγησε, πάντως ότι η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στον όγκο εργασίας που δημιουργεί η ταυτόχρονη συλλογή τρεχόντων στοιχείων και το κλείσιμο των λογαριασμό του προηγούμενου έτους. «Η καθυστέρηση αυτή υπάρχει συνήθως τους πρώτους μήνες του έτους και μετά το Μάιο περιορίζεται στις 30-40 μέρες».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τις δημόσιες δαπάνες, που σε αντίθεση με τα έσοδα, δεν καταχωρούνται αυτόματα μέσω μηχανογραφημένου συστήματος. Στο εγγύς μέλλον, όμως, η λειτουργία ενός λογισμικού συστήματος, του FIMAS (Financial Information and Management Accounting System), θα επιτρέπει στο Υπουργείο Οικονομικών να ενημερώνει την Κεντρική Τράπεζα σε μηνιαία βάση για τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους και θα επιτρέπει παράλληλα τη δημιουργία εκθέσεων (reports) που θα διευκολύνουν την αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης.

To FIMAS θα επιτρέψει την αυτόματη σύνδεση των επαρχιακών λογιστηρίων του κράτους με τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Οικονομικών και υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή για τους σκοπούς του προϋπολογισμού του 2004. "Έχει δίκαιο η Κεντρική Τράπεζα" κατέληξε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, συστήνοντας παράλληλα, υπομονή για ένα μικρό ακόμη διάστημα.