You are here

Οι πηγές κινδύνων για τα δημοσιονομικά

01/10/2022 06:00

Πέντε πηγές κινδύνους από το εσωτερικό για τα δημοσιονομικά, εντοπίζει το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ καταγράφονται και κίνδυνοι από το εξωτερικό περιβάλλον.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων του ΥΠΟΙΚ που επισυνάπτεται, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι διαχωρίζονται σε κινδύνους από το εσωτερικό και σε κινδύνους από το εξωτερικό.

Από πλευράς του εσωτερικού περιβάλλοντος, αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία δύναται να προέλθουν από τις ακόλουθες πηγές:

-Πιθανή έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού – Covid-19 και τυχόν επαναφορά περιοριστικών μέτρων διακίνησης για αποτροπή της εξάπλωσης του, πλήττοντας νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός.

-Από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που προκύπτουν από τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων.

-Από ενδεχόμενες υποχρεώσεις που πηγάζουν από κρατικές εγγυήσεις που παραχωρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια προς εταιρείες.

-Από τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις σε βάρος της Δημοκρατίας που δύναται να προκύψουν από δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και αφορούν υποθέσεις σε σχέση με αποφάσεις της Αρχής Εξυγίανσης των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, καθώς και μισθοδοσίας και επιδομάτων των εργαζομένων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

-Επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών από το ΓεΣΥ, κυρίως μέσω μεταφοράς υποχρεώσεων του ΓεΣΥ στον κρατικό προϋπολογισμού ή/και μη ανάληψης υποχρεώσεων που προβλέπεται από το ΓεΣΥ από το σφαιρικό προϋπολογισμό του ΟΑΥ.

Το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι καταγράφονται επίσης δυνητικοί εξωτερικοί κίνδυνοι, όπως οι πληθωριστικές πιέσεις που είναι αποτέλεσμα τόσο του κορωνοϊού και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων αλλά και της συνεχιζόμενης σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, η αβεβαιότητα που διακατέχει τους επενδυτές στις κεφαλαιαγορές καθώς και η πολιτική αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση του Υπουργού Οικονομικών προς το Υπουργικό, ο προϋπολογισμός του 2023, ετοιμάστηκε μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας το οποίο εντείνεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία. 

Παρόλα αυτά και τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, μέσω του προτεινόμενου Π/Υ επιδιώκεται:

- η περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας, μέσω της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, με στόχο την ανάκαμψη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής,

- η αντιμετώπιση των συνεπειών, της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που οδήγησε σε σημαντική αύξηση του πληθωρισμού και ειδικότερα σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων,

- η υλοποίηση / συνέχιση σημαντικών έργων, η ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται να έχει σημαντική συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και κατ’ επέκταση στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Επισυνάπτεται η έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων του ΥΠΟΙΚ.

Της Γεωργίας Χαννή