You are here

Πέφτει κάτω από το 100% το χρέος

20/09/2019 07:19

Αισιοδοξία ότι το δημόσιο χρέος θα αρχίσει από φέτος να μειώνεται σε επίπεδα κάτω του 100% εκφράζει το υπουργείο οικονομικών στο σημείωμα του για τον κρατικό προϋπολογισμό, που εκτιμά ότι μετά τη Ρωσία το κράτος θα είναι σε θέση του χρόνου να αποπληρώσει και το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του υπουργείου οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό, η Κύπρος είναι πλέον τοποθετημένη στην επενδυτική βαθμίδα, υπάρχει άνετη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ενώ οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, μετά την πλήρη εξόφληση του δανείου που είχε αναληφθεί από τη ρωσική κυβέρνηση, το δημόσιο χρέος για το 2019 εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 97,4% του ΑΕΠ σε σύγκριση με ποσοστό ύψους 102,5% στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Για το 2020 προγραμματίζεται, μεταξύ άλλων, η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αποτέλεσμα το ύψος του δημοσίου χρέους να περιοριστεί περαιτέρω, στο 91,1% του ΑΕΠ.

Επίσης, τα καθαρά ταμειακά πλεονάσματα από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) θα συνεισφέρουν στην ανάκτηση της κρατικής ενίσχυσης από το τέλος του 2019, ενισχύοντας περαιτέρω τα ρευστά διαθέσιμα και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Το 2018 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε μετά από τις εκδόσεις που έγιναν για διευκόλυνση της συγχώνευσης του «καλού» Συνεργατισμού με την Ελληνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, το δημόσιο χρέος, κατά το τέλος του 2018 ανήλθε στο 102,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 104,2% του ΑΕΠ με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν στο ΣΔΠ για το 2019, λόγω των πρόωρων αποπληρωμών υποχρεώσεων του κράτους περί το τέλος του 2018.

Σε απόλυτους όρους, το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2018 ανήλθε στα €21,3 δισ. σε σύγκριση με €18,8 δισ. τέλος του 2017. Η κύρια χρηματοδότηση για τις κρατικές ανάγκες προήλθε από το διεθνές ομόλογο ΕΜΤΝ ύψους €1,5 δισ.

Εκδόθηκαν επίσης εγχώρια ομόλογα ύψους €3,19 δισ. στο πλαίσιο της πώλησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Στις σημαντικές πληρωμές του έτους συγκαταλέγονται οι πρώτες δόσεις του δανείου από τη Ρωσική Ομοσπονδία και η αποπληρωμή δανείων προς Ελληνική Τράπεζα και Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Με βάση εκτιμήσεις του υπουργείου οικονομικών, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα τεθεί σε πτωτική πορεία και θα περιοριστεί στο 89,1% τέλος του 2020 και στο 83% τέλος του 2021, ενώ το 2022 προβλέπεται να συρρικνωθεί περαιτέρω και να περιορισθεί στο 77,5% του ΑΕΠ.

«Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους είναι στενά συνυφασμένη με τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης τουλάχιστον του 3% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό η διατήρηση μιας συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής όπως προβλέπεται και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι σημαντική, αφού συντείνει στην τοποθέτηση και διατήρηση μιας πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους, ελευθερώνοντας έτσι χρηματοδοτικούς πόρους για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή», αναφέρει το υπουργείο.

Της Γεωργίας Χαννή