You are here

Προϋπολογισμός 2004: Σημαντική αύξηση των έμμεσων φόρων

22/10/2003 18:00
Αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 5,5% και των άμεσων κατά 2,9% προνοεί ο προϋπολογισμός του 2004 με τους έμμεσους φόρους να αποτελούν το 66,2% των αυξήσεων. Αυτό αναφέρθηκε κατά την απογευματινή «πρώτη» συζήτηση των προϋπολογισμών του επόμενου έτους στην Επιτροπή Οικονομικών της βουλής με τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού να χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2004 ως νοικοκυρεμένο, με τον οποίο «μπαίνει τάξη» στις καταναλωτικές δαπάνες λαμβάνοντας μέτρα για τόνωση της οικονομίας και όπως υποστήριξε αποτελεί ένα «κατ’ εξοχή αναπτυξιακό προϋπολογισμό».

Παράλληλα, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι το αναθεωρημένο Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα θα συζητηθεί στο Ecofin μέσα στο Νοέμβριο σημειώνοντας πως οι ενδείξεις από τις Βρυξέλλες είναι θετικές και το ΠΟΠ θα εγκριθεί. Ο κύριος Κυπριανού αναφέρθηκε στους στόχους του προϋπολογισμού προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, πως η πολιτική της κυβέρνησης πρώτον επικεντρώνεται στη μείωση του Δημοσιονομικού Ελλείμματος μέσα στο 2005 στο 3% (2006 2,2%) κατά δεύτερον στην αναπτυξιακή πολιτική και κατά τρίτον στη λήψη μέτρων με την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.

Απόλυτο όχι σε μετοχοποιήσεις – ιδιωτικοποιήσεις

«Στόχος είναι η ευημερία των πολιτών και όχι των αριθμών», τόνισε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά πως το κράτος θα παραμένει ιδιοκτήτης των ημικρατικών οργανισμών (ΑΗΚ - ΑΤΗΚ) με τη διαφοροποίηση του status λειτουργίας τους ώστε να γίνουν πιο ευέλικτοι. «Τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους δεν είναι πολλά εκτός από τους ημικρατικούς της οργανισμούς ΑΗΚ, ΑΤΗΚ αλλά και των Κυπριακών Αερογραμμών, που αποτελεί μια ιδιόρρυθμη κατάσταση», τόνισε ο κύριος Κυπριανού.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα συνεχιστεί στην Επιτροπή Οικονομικών με την εξέταση των προϋπολογισμών κατά υπουργείο.

Του Κυριάκου Κυριακίδη