You are here

Στην ψύξη οι μετοχοποιήσεις

16/12/2003 17:20
Ο ΥΠΟΙΚ παραπέμπει Ομήρου στο συμφωνημενο προεκλογικό πρόγραμμα Τ. Παπαδόπουλου

Ερμητικά κλειστό, είναι για την κυβέρνηση Παπαδόπουλου το κεφάλαιο μετοχοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, παραπέμποντας το ΣΚ ΕΔΕΚ στο συμφωνημένο προεκλογικό πρόγραμμα του Τάσσου Παπαδόπουλου. Κατηγορηματικός ο Υπουργός Οικονομικών και χρησιμοποιώντας μια φράση – κλισέ όσων είναι αντίθετοι με τις ιδιωτικοποιήσεις περί «αποξένωσης της κρατικής περιουσίας» ξεκαθάρισε την σταθερή και απαρέκκλιτη θέση της κυβέρνησης ενάντια σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μετοχοποίησης των ημικρατικών οργανισμών.

Ο Μάρκος Κυπριανού που κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση της ΕΔΕΚ, όπως την διατύπωσε χθες ο πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε παράλληλα, απαντώντας εμμέσως και σε παρόμοια εισήγηση του ΔΗΣΥ, ότι υλοποιώντας το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Παπαδόπουλου, η κυβέρνηση προωθεί τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Ημικρατικών ώστε να καταστούν ευέλικτοι και αποτελεσματικοί για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον της ΕΕ.

Παράλληλα, αφού αναφέρθηκε σε αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων σε πολλές ευρωπαïκές χώρες, χαρακτήρισε ως «λανθασμένη» προσέγγιση, τη θέση της ΕΔΕΚ σύμφωνα με την οποία οι μετοχοποιήσεις θα βοηθήσουν μεταξύ άλλων και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σε παρατήρηση κατά πόσον και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που για δεκαετίες τασσόταν εναντίον και η οποία τώρα προχωρά στις ιδιωτικοποιήσεις, φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ο ίδιος υποστήριξε, ο Μάρκος Κυπριανού επικαλέστηκε την «κυπριακή πραγματικότητα». Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, «κάθε χώρα έχει τα δικά της δεδομένα, το μέγεθος και το γεωγραφικό της χαρακτήρα», προσθέτοντας πως «αυτή είναι η κυπριακή πραγματικότητα».

Απόρρητο: Δεν ήμουν απόλυτος…

«Ουδέποτε ήμουν απόλυτος για οποιαδήποτε πρόνοια, σταθερή θέση μου ήταν η αρχή να μην αλλοιωθεί η φιλοσοφία του νομοσχεδίου», τόνισε ο κ. Κυπριανού κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο υπαναχώρησε από τη θέση για υποβολή ανά εξάμηνο στο Φόρο Εισοδήματος, των καταθέσεων των πολιτών από τις τράπεζες.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι στόχος της μερικής άρσης του απορρήτου είναι αφενός, η αποτελεσματική εφαρμογή της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους, αφετέρου δε, ο αποτελεσματικός έλεγχος για είσπραξη των φόρων (επί των τόκων) των καταθέσεων για το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης. Και επανέλαβε ότι αυτό το μέτρο θα εξαιρεί ξένες καταθέσεις και εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων.

Του Κυριάκου Κυριακίδη