You are here

Βιώσιμο σε όλα τα σενάρια το χρέος

28/05/2021 15:15

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο σε όλα τα σενάρια που αναλύει το υπουργείο Οικονομικών στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής για την τριετία 2022-2024.

Κατά το 2020, όπως σημειώνεται, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 118,2% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 94% του ΑΕΠ τον προηγούμενο χρόνο. 

Σε απόλυτους όρους το δημόσιο χρέος τέλος του 2020 αυξήθηκε κατά €3,8 δισ. και ανήλθε στα €24,8 δισ. σε σύγκριση με €21 δισ. τέλος του 2019. 

Η σημαντική αυτή αύξηση του χρέους κατά 24,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αποδίδεται κυρίως στις νέες εκδόσεις χρέους με στόχο την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που προέκυψαν κατά το υπό αναφορά έτος, αλλά και στην μείωση του ΑΕΠ σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. 

Σύμφωνα με την ανάλυση ευαισθησίας (sensitivity analysis) που έχει διεξαχθεί από το υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο χρέος κρίνεται βιώσιμο κάτω από όλα τα σενάρια στα οποία υιοθετούνται δυσμενέστερες παραδοχές με στόχο την αξιολόγηση της δυναμικής του δημόσιου χρέους. 

Στο εναλλακτικό σενάριο 1 (αύξηση των πραγματικών επιτοκίων κατά το μισό της τυπικής απόκλισης του 10-ετούς ιστορικού μέσου όρου, ετησίως) αν και παρουσιάζεται απόκλιση από το βασικό σενάριο, το δημόσιο χρέος παρουσιάζει πτωτική τάση πλησιάζοντας το 95,4% του ΑΕΠ το 2024, αποκλίνοντας κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από το βασικό σενάριο και ως εκ τούτου κρίνεται βιώσιμο. 

Το εναλλακτικό σενάριο 2 (μείωση πραγματικού του ΑΕΠ κατά το μισό της τυπικής απόκλισης του 10-ετούς ιστορικού μέσου όρου, ετησίως), παρουσιάζει απόκλιση από το βασικό σενάριο κατά περίπου 17,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, εφόσον λαμβάνονται υπόψη οι ιστορικοί αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2012-14 και 2020, φθάνοντας στο 110,5% το 2024. Εντούτοις, το σενάριο κρίνεται ως βιώσιμο εφόσον το δημόσιο χρέος ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία. 

Το εναλλακτικό σενάριο 3 (μείωση του πρωτογενούς ισοζυγίου κατά το μισό της τυπικής απόκλισης του 10-ετούς ιστορικού μέσου όρου, ετησίως) παράγει ψηλότερα ποσοστά του χρέους ως προς το ΑΕΠ σε σύγκριση με το βασικό σενάριο, με το περιθώριο να αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο. Παρόλα αυτά, η τάση που παρουσιάζεται είναι πτωτική και ως εκ τούτου, το δημόσιο χρέος κρίνεται βιώσιμο, πλησιάζοντας το 100,1% του ΑΕΠ το 2024 το οποίο αποκλίνει κατά 7,2 ποσοστιαίες μονάδες από το βασικό σενάριο. 

Στο εναλλακτικό σενάριο 4, με συνδυασμό των τριών σεναρίων πιο πάνω (κατά το ¼ της τυπικής απόκλισης των 10-ετών ιστορικών μέσων όρων, ετησίως), αν και παράγεται ψηλότερο ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ σε σχέση με το βασικό σενάριο, το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να διατηρεί πτωτική τάση και μειώνεται κάτω του 102% του ΑΕΠ το 2024. Το δημόσιο χρέος ως εκ τούτου κρίνεται και σε αυτή την περίπτωση βιώσιμο.

Της Γεωργίας Χαννή