You are here

Βολές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης στο Π.Ο.Π.

10/09/2003 12:27
Βολές κατά της οικονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, περιέχονται στο κείμενο που συνοδεύει το αναθεωρημένο Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα (Π.Ο.Π.) που εγκρίθηκε χθες από την κυβέρνηση, παράλληλα με την έγκριση του Προϋπολογισμού για το 2004. «Οι προηγούμενοι στόχοι», αναφέρεται συγκεκριμένα, για τις προβλέψεις που περιέχονται στα ΠΟΠ (2001 – 2002) που κατατέθηκαν στην ΕΕ και οι οποίοι έχουν διαψευστεί, «κρίθηκαν ανέφικτοι και υπεραισιόδοξοι».

Παράλληλα, τονίζεται πως οι στόχοι του Προϋπολογισμού 2004, συνάδουν με τους στόχους που έχουν τεθεί με το Π.Ο.Π. και «κρίνονται ρεαλιστικοί και εφικτοί και μπορούν να υποστηριχτούν με αξιοπιστία τόσο έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και άλλων Διεθνών Οργανισμών», αναφορά που αποτελεί άλλη μια αιχμή κατά της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αναφορικά με την οικονομική της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, τονίζεται πως η σημαντική απόκλιση στα δημόσια οικονομικά επιβάλλει την λήψη «αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής» με στόχο τόσο τη βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών όσο και τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας μας έναντι της Ε.Ε.

ΠΟΠ

«Το αναθεωρημένο Π.Ο.Π. καλύπτει την περίοδο 2002-2006 και επικεντρώνεται στην επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών για τα έτη 2002 και 2003 σε σχέση με αυτά που έχουν υποβληθεί στο προηγούμενο Π.Ο.Π.», σημειώνεται. Το ΠΟΠ βασίζεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μακροοικονομικής πολιτικής με έμφαση στην επίτευξη των στόχων που αφορά τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο ένας εφικτός στόχος που έχει υιοθετηθεί στο τελευταίο αναθεωρημένο Π.Ο.Π. είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,2% του Α.Ε.Π. το 2006 αντί της επίτευξης μηδενικού ελλείμματος το 2005 σύμφωνα με το προηγούμενο Π.Ο.Π.