You are here

ΥΠΟΙΚ: «Νοικοκύρεμα» ο πρώτος στόχος του 2004

20/06/2003 16:53
Και υποδείξεις Μάρκου προς υπουργούς της κυβέρνησης: «Υπουργοί... να αντιληφθούν ότι τα δημόσια οικονομικά έχουν πρόβλημα»

Προαναγγελία πολιτικής αυστηρής λιτότητας για το 2004 - για την οποία δεν γινόταν λόγος μέχρι σήμερα – αποτελούν σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών. Ο Μάρκος Κυπριανού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Stockwatch που ακολουθεί, αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για το 2004 που επικεντρώνεται στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, υποδεικνύει προς «πάσα κατεύθυνση» την ανάγκη για συγκράτηση των οικονομικών αιτημάτων, κατηγορία από την οποία δεν εξαιρεί ούτε και συναδέλφους του υπουργούς...

«Κυβέρνηση, υπουργοί και όλοι όσοι έχουν αιτήματα προς την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μάρκος Κυπριανού, «θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τα δημόσια οικονομικά προς το παρόν έχουν πρόβλημα, και πως αν δεν συνεργαστούν όλοι, θα την πληρώσουμε όλοι στο τέλος». Ο ΥΠΟΙΚ συνεχίζοντας στο ίδιο δηκτικό μέτωπο, ότι η οικονομία είναι όντως εθνικό θέμα, «δεν είναι η οικονομία κάποιας εταιρείας, η οποία στο «τέλος – τέλος» δεν βαριέστε... αν δεν πάει καλά οικονομικά εμάς δεν μας επηρεάζει»...

Αναφορικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που μετά την «ανακάλυψη» των £310 εκ. που έπρεπε να περιληφθούν στον Προϋπολογισμό του 2003, υπολογίζεται ότι θα εκτοξευθεί στο 5,3% στο τέλος του 2003, ο υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει πως η κυβέρνηση θα πετύχει τη μείωση του, αν δεν προχωρήσει σε επιβολή νέων φορολογιών ή με αύξηση σε υφιστάμενες.

«Η φορολογία είναι η εύκολη λύση αλλά δεν οδηγεί πουθενά», είπε ο Μάρκος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «για φέτος» μελετά με τους συνεργάτες του στο υπουργείο Οικονομικών, περιπτώσεις εξοικονομήσεων από έργα, η εκτέλεση των οποίων θα μπορούσε να ανασταλεί.

Εάν αναγκαστούμε θα προσφύγουμε (για τις ανάγκες του 2003) σε ξένο δανεισμό, τόνισε ο κ. Κυπριανού. «Όμως για το 2004», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, επικεντρωνόμαστε στο νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και στοχοθέτησε για τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά το 2004: α) Πάταξη «αυστηρότατα και αμείλικτα» της φοροδιαφυγής β) αύξηση της εισπρακτικής αποδοτικότητας των υφιστάμενων φόρων γ) Συγκράτηση αιτημάτων διαφόρων οργανισμών, φορέων και ομάδων. Από την κατηγορία αυτή, όπως ελέχθη πιο πάνω, ο υπουργός δεν εξαιρεί ούτε και συναδέλφους του υπουργούς, τους οποίους καλεί, εμμέσως πλην σαφώς, σε περισυλλογή και περιορισμό οικονομικών απαιτήσεων.

Του Κυριάκου Κυριακίδη