You are here

Απτόητοι από «Ανάν» κτηματομεσίτες – developers

25/02/2004 09:08

Πρόωρες και ατεκμηρίωτες θεωρούν τις εκτιμήσεις για μείωση της αξίας των ακινήτων σε περίπτωση λύσης με βάση το Σχέδιο Ανάν, κτηματομεσίτες και developers. Το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν προβλέπει την επιστροφή αριθμού προσφύγων και την προσφορά αποζημίωσης για τις περιουσίες των υπολοίπων με την έκδοση χρεογράφων. Σύμφωνα με δημοσίευμα ελλαδικής εφημερίδας, η απότομη αύξηση στην προσφορά θα οδηγήσει σε πτώση της αξίας των ακινήτων μέχρι και 22%.

«Η περίοδος επιστροφής είναι τόσο μεγάλη – περίπου έξι χρόνια – που η αυξανόμενη ζήτηση θα καλύψει την αύξηση στην προσφορά», είπε στη StockWatch ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Λάκης Τοφαρίδης, σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Τοφαρίδη το μεγαλύτερο μέρος της υφιστάμενης ζήτησης για ακίνητα (γύρω στα £500 εκ.) προέρχεται από το εξωτερικό και αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τη λύση. Η ζήτηση ενδέχεται να ενισχυθεί, δε, από τους απόδημους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους που θα επιστρέψουν στο νησί. «Η μόνη εξαίρεση θα είναι οι περιοχές όπου διαμένουν αρκετοί από τους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν, δηλαδή η Λάρνακα και η Λεμεσός, αλλά ακόμα και αυτές λίγο θα επηρεαστούν», κατέληξε ο πρόεδρος των developers.

Τις εκτιμήσεις για πτώση της αγοράς ακινήτων απορρίπτει και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, Σολομών Κουρουκλίδης. Ο κ. Κουρουκλίδης εκτιμά ότι η αυξημένη ασφάλεια που θα προκύψει από την ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα ενισχύσει την ζήτηση τόσο στην οικονομία όσο και στην αγορά ακινήτων. Σε άρθρο που φιλοξενεί σήμερα η StockWatch ο κ. Κουρουκλίδης θεωρεί «αυθαίρετες και ατεκμηρίωτες» τις προβλέψεις για την κτηματαγορά, αφού το τρίτο αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν περιέχει σημαντικές ασάφειες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηματομεσιτών, η έκδοση χρεογράφων συνολικής αξίας £8 - £10 δις και οι πληρωμή τόκων αποτελούν σημαντική παράμετρο στον υπολογισμό των επιπτώσεων και πρέπει να γίνει γνωστό «πως και πότε θα επηρεάσουν την ρευστότητα της αγοράς».

Α.Ε.