You are here

Στα δικαστήρια 85 υποθέσεις διεκδίκησης τ/κ περιουσιών

18/06/2019 11:40

Περίπου 85 υποθέσεις διεκδίκησης τουρκοκυπριακών περιουσιών από τουρκοκυπρίους τις οποίες βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίων, καλείται να διαχειριστεί η νομική υπηρεσία, με το υπουργείο εσωτερικών να διαβεβαιώνει ότι η σχετική νομοθεσία είναι επαρκής για να προστατεύσεις τους ελληνοκύπριους κατόχους τους.

Το θέμα της διεκδίκησης της γης στην οποία έχουν ανεγερθεί συνοικισμοί στέγασης προσφύγων και της διεκδίκησης αποζημιώσεων και άλλων ωφελημάτων από τους τ/κ ιδιοκτήτες της γης, εξετάστηκε σήμερα από την επιτροπή προσφύγων στην οποία κλήθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της νομικής υπηρεσίας ώστε να υπάρξει ενημέρωση αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για διασφάλιση των δικαιωμάτων του προσφυγικού κόσμου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας Έλλη Φλωρέντζου, ενώπιον των δικαστηρίων υπάρχουν 85 τέτοιες υποθέσεις. Ωστόσο, επεσήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει πως όσοι διεκδικούν, δικαιολογούνται να το κάνουν ή ότι είναι δικαιούχοι.

Μέχρι στιγμής, είπε, ελάχιστες υποθέσεις έχουν προχωρήσει μέχρι τέλους με λήψη αποφάσεων σημειώνοντας, πως σε περιπτώσεις όπου ο τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης που διεκδικεί τη γη, κατέχει ελληνοκυπριακή γη στα κατεχόμενα, αυτό λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας.

«Υπάρχουν διάφορα θέματα σε επίπεδο δικαστηρίων, τα οποία ως κράτος τα αντιμετωπίζουμε», ανέφερε η κ. Φλωρέντζου.

Καθησυχάζει εκ νέου το υπουργείο εσωτερικών

Σε ότι αφορά ειδικότερα τρεις υποθέσεις αναφορικά με περιοχές στην Τίμη, στη Δρομολαξιά και στα Πολεμίδια, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού, σημείωσε ότι και οι τρεις έχουν έρθει στην υπηρεσία, 2-3 φορές και απορρίφθηκαν.

«Λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει. Αν οι δικηγόροι ανακάλυψαν ότι μπορούν να καταχωρούν αγωγές, δεν μπορεί να τους εμποδίσει κανένας», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε περίπτωση διεκδίκησης γης 51 ελληνοκυπρίων στα Πολεμίδια, η οποία εκκρεμεί στα δικαστήρια εναντίον των 51 και της κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την κ. Φλωρέντζου σε λίγες μέρες αναμένεται να κατατεθεί η υπεράσπιση στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Όπως διευκρίνισε, οι ελληνοκύπριοι κάτοχοι δεν εκπροσωπούνται από τη νομική υπηρεσία η οποία εκπροσωπεί την κυπριακή Δημοκρατία, ούτε έχει οριστεί δικηγόρος για την εκπροσώπησή τους κάτι το οποίο φαίνεται να μην ήταν σε γνώση των εκπροσώπων των κατόχων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Εκπροσώπηση τ/κ από γνωστό δικηγορικό γραφείο

Η πρόεδρος της επιτροπής προσφύγων Σκέυη Κουκουμά σημείωσε ότι θα πρέπει να οριστεί δικηγόρος και το κράτος να καλύψει τα έξοδα καθώς οι ενάγοντες τουρκοκύπριοι εκπροσωπούνται από μεγάλο δικηγορικό γραφείο. Η κ. Κουκουμά κατονόμασε το γραφείο σημειώνοντας ότι πρόκειται για το γραφείο Ν. Αναστασιάδης και Συνεταίροι.

Σε δήλωσή της μετά τη συνεδρία, σημείωσε ότι οι αναφορές του υπουργείου δεν ικανοποιούν. Έκανε λόγο για μη ξεκάθαρες υποθέσεις καλώντας το υπουργείο και τη νομική υπηρεσία να διασφαλίσουν με προσοχή τα δικαιώματα των προσφύγων.

Πρόσθεσε ότι τη ερχόμενη εβδομάδα, σε κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής προσφύγων, αναμένεται να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση.

Αναφορικά με την υπόθεση Πολεμιδιών, σημείωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν από την κατάθεση της υπόθεσης, το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον τ/κ ιδιοκτήτη, ανέθεσε την εκπροσώπηση στο δικηγορικό γραφείο Ν. Αναστασιάδη. Αυτό που διαπιστώθηκε είπε, είπε ότι δεν θα δοθεί στήριξη στους πρόσφυγες για πρόσληψη δικηγόρου από τους ίδιους.

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά , σημείωσε ότι το υπουργείο έχει ενημερώσει τους επηρεαζόμενους πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και ανέφερε ότι δεν είναι ορθό κόμματα και βουλευτές να καλλιεργούν τον φόβο.  Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά στο δικηγορικό γραφείο Ν. Αναστασιάδης και Συνεταίροι, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε και πως δεν είναι αρμόδιος να σχολιάσει.

Της Μαρίας Χαμπή