You are here

Ο ΠτΔ επιδιώκει δημιουργική συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη

05/08/2019 15:58

Επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είναι να έχει στις 9 Αυγούστου μια δημιουργική συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη και να δημιουργηθούν γενικότερα οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Μιλώντας μετά το πέρας της τρίωρης σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου, στη θερινή προεδρική κατοικία, στο Τρόοδος, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε δημιουργικό κλίμα. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι μετά το πέρας της συνάντησης, την ερχόμενη Παρασκευή, με τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και θα τους ενημερώσει.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την προσέγγισή του στη συνάντηση της 9ηςΑυγούστου και την επιδίωξή του να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων και την επίλυση του Κυπριακού.
 
Είπε ακόμη ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις θέσεις και τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων, τις οποίες ο Πρόεδρος θα λάβει υπόψη του και θα αξιολογήσει 
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε εξάλλου ότι «είναι η ελληνική κυπριακή πλευρά η οποία με συνέπεια ενδιαφέρεται και επιδιώκει όχι μόνο τη λύση αλλά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από τον Ιούλιο του 2017». 
 
Μετά το αδιέξοδο, είναι η δική μας πλευρά η οποία και έχει λόγους και έχει επιδιώξει πραγματικά ουσιαστικό διάλογο, συμπλήρωσε. Είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό ότι ο ΓΓ και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκδηλώσει μια πρωτοβουλία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για να προσθέσει ότι «αυτός είναι ο στόχος μας». 
 
Επομένως, συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου, ο Πρόεδρος, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων προσέρχεται σε όλες τις διαδικασίες επιδιώκοντας ακριβώς την επανέναρξη στη βάση των αποφάσεων των ψηφισμάτων των ΗΕ και των παραμέτρων του ΓΓ που είχαμε από το Κραν Μοντάνα, προκειμένου να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού.
 
Ερωτηθείς αν θα συζητηθεί θέμα μορατόριουμ στην ΑΟΖ την Παρασκευή, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν είναι χρήσιμο, ούτε θα ήταν υπεύθυνο να γίνουν δηλώσεις προκαταλαμβάνοντας τη συζήτηση. Είπε ότι πρόκειται για άτυπη συνάντηση, η οποία έχει επιδιωχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εδώ και καιρό και θα γίνει την Παρασκευή.
 
Ως προς τις θέσεις του Προέδρου για φυσικό αέριο και Βαρώσια, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «οι θέσεις τις δικής μας πλευράς είναι γνωστές».
 
Για την ατζέντα της σημερινής συνάντησης ο κ. Προδρόμου είπε ότι έγινε μια δημιουργική συζήτηση, όπου ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την προσέγγισή του και άκουσε τις θέσεις και απόψεις των κομμάτων.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει μια ελάχιστη κοινή συνισταμένη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι η ώρα για δηλώσεις. «Είμαστε επικεντρωμένοι στην επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας να έχει μια δημιουργική συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη και να δημιουργηθούν γενικότερα οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» κατέληξε ο κ. Προδρόμου.