You are here

Εκπρόσωπος: Αδικαιολόγητη η ένταση

29/11/2018 15:50

Την επικέντρωση στην προσπάθεια που είναι έτοιμος να κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό και στη διαμόρφωση των όρων αναφοράς, αντί σε ένα κλίμα «αδικαιολόγητης έντασης» προκρίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου.
 
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και για τη διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Προδρόμου είπε εξάλλου ότι «θα πρέπει να τερματιστεί αυτή η ανούσια συζήτηση».
 
«Το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο κ. 'Αντρος Κυπριανού συνομίλησε με τον κ. Τσαβούσογλου δεν σημαίνει ότι είτε ο ένας, είτε ο άλλος συζητά για λύσεις δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, όπως προβάλει ο κ. Τσαβούσογλου» ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου «η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και θα ήταν επιθυμητό να υπάρξει στη συνέχεια τουλάχιστον συνεννόηση ενόψει της προσπάθειας που κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
 
«Ακούσαμε σε δηλώσεις του κ. Κυπριανού να ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πει ποτέ το ΑΚΕΛ του ζήτησε να γίνουν υποχωρήσεις σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων» είπε. Συνέχισε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επειδή επικρίθηκε από κάποιους ότι ευθυνόταν για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα, είχε θέσει και συνεχίζει να θέτει το ρητορικό ερώτημα: ‘Τι εννοούν αυτοί που επέκριναν τον Πρόεδρο για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα, ότι θα έπρεπε με την Τουρκία να επιμένει σε εγγυήσεις και στρατιωτική παρουσία να είχε κλείσει συμφωνία’».
 
«Αφού το ΑΚΕΛ, όπως ξανά επιβεβαιώνει σήμερα ο κ. Άντρος Κυπριανού δεν δέχεται λύση με υποχώρηση στα θέματα ασφάλειας, δεν μπορεί να συγκαταλέγεται σε αυτούς που υπονοούν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε στο Κραν Μοντάνα ή αλλού να κάνει συμφωνία με την Τουρκία» για διατήρηση των εγγυήσεων και της στρατιωτικής παρουσίας, είπε.
 
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο κ. Κυπριανού υπογραμμίζει ότι για να ξέρουμε τί θέλει η Τουρκία πρέπει να πάμε σε διαπραγματεύσεις και ότι εκεί η Τουρκία θα αποκαλυφτεί. «Συμφωνεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι πρέπει να πάμε σε διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι το ζητούμενο. Όμως θα πρέπει να θυμόμαστε και τι έγινε γνωστό ότι ζητάει η Τουρκία στις εντατικές και σε βάθος διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Κραν Μοντάνα», είπε.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν μπορεί να μην λάβουμε υπόψη την αξίωση της Τουρκίας για διατήρηση εγγυήσεών ή και στρατιωτικής παρουσίας.
 
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Κυπριανού διαπιστώνει ότι «το πλαίσιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είναι καθαρό στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Πράγματι, ακριβώς έτσι είναι. Φτάσαμε όμως σε αυτό το πλαίσιο με τη διαπραγμάτευση και τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη. Θα ήταν λοιπόν τουλάχιστον παράδοξο να κρατάμε το πλαίσιο, να υπογραμμίζουμε ότι είναι καθαρό και χρήσιμο για μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και στρατιωτική παρουσία και να αμφισβητούμε τους χειρισμούς που οδήγησαν σε αυτό το πλαίσιο», είπε.
 
Ανέφερε επίσης ότι άλλη διαπίστωση του κ. Κυπριανού είναι ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δέχεται τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ όπως καταγράφεται στο πλαίσιο, για να προσθέσει ότι «και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακριβώς αυτό είχε πει, ότι είναι θετικό εάν ο κ. Ακιντζί και η τουρκοκυπριακή πλευρά δέχονται το πλαίσιο Γκουτέρες και τη ρητή διαπίστωση του ΓΓ για κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβάσεων και την υιοθέτηση ενός σύγχρονου συστήματος ασφαλείας χωρίς την παρουσία τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων».
 
Για την αναφορά του Άντρου Κυπριανού ότι χρειάζονται καθαρές κουβέντες, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πολύ καθαρά έχει την θέση, την προωθεί και αυτή έχει καταγραφεί και από τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες στην έκθεση που απηύθυνε στο Συμβούλιο Ασφαλείας», ότι δηλαδή «επιδιώκει διαπραγμάτευση στη βάση του πλαισίου των ΗΕ, των ψηφισμάτων και των αποφάσεων, για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτά ακριβώς είναι καθαρές κουβέντες και δεν χρειάζεται με διάφορα αντιπαραγωγικά σχόλια και υπονοούμενα να σπέρνουμε ζιζάνια στη δική μας πλευρά», είπε.
 
Για τη διαπίστωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ότι η Κυβέρνηση δεν διέψευσε σπερμολογία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητά για άλλα πράγματα πλην της ομοσπονδίας, δηλαδή συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών, και τη συνεχή αναφορά του στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «όχι μία, όχι δύο, αλλά πάρα πολλές φορές έχω διαψεύσει ότι υπήρξε αναφορά από εμένα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε κάτι άλλο πλην ομοσπονδίας».
 
«Ούτε θα μπορούσα να έχω πει κάτι τέτοιο» είπε ενώ παρέπεμψε στη συνέντευξη του Τούρκου ΥΠΕΞ στον «Πολίτη», σημειώνοντας ότι «ο κ. Τσαβούσογλου συζητά για άλλες λύσεις πλην αυτών που προβλέπουν τα Ηνωμένα Έθνη, είτε για συνομοσπονδία είτε για δύο κράτη».
 
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλαξε θέσεις, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας καταγράφεται από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών επισημότατα στην έκθεση την οποία απηύθυνε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας» και «αντίθετα από ανησυχίες ή και προβλέψεις κάποιων ότι είχε ενταφιαστεί το Κυπριακό, ευτυχώς ο ΓΓ δείχνει ότι σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προχωρά σήμερα σε μια πρωτοβουλία, αναθέτοντας στην κ. Λουτ να διαμορφώσει όρους αναφοράς».
 
Να κοιτάξουμε ότι έχουμε μπροστά μας την πρόκληση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αρνητική στάση της Τουρκίας και να σταματήσουμε να ψάχνουμε αναμεταξύ μας αφορμές και αιτιάσεις, συμπλήρωσε.
 
Σε ερώτηση κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε κάτι διαφορετικό σε αυτά που είπε ο κ. Τσαβούσογλου στον κ. Κυπριανού, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «αυτό ακριβώς επεδίωξε να μάθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον κ. Κυπριανού». Συμπλήρωσε ότι τα όσα είπε ο κ. Κυπριανού στους δημοσιογράφους, είναι αυτά τα οποία είπε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες έγκεινται στις  θέσεις, τις οποίες συνεχίζει να προβάλλει από το Κραν Μοντάνα η Τουρκία.
 
Σε άλλη ερώτηση για το περιεχόμενο της συνάντησης Κυπριανού-Τσαβούσογλου και αν η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι δικός του ρόλος να αναφέρει τι έχει πει ο κ. Κυπριανού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι η πλευρά μας θέλει να υπάρξει συνέχεια στη διαπραγμάτευση και εκεί θα διαπιστωθεί εάν η Τουρκία εξακολουθεί να έχει μια θέση, η οποία δεν επιτρέπει τη συμφωνία. 
 
Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να μην λαμβάνουμε υπόψη το σημείο εκκίνησης «δηλαδή τον λόγο για τον οποίο έφτασε σε αδιέξοδο η διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα», χωρίς να σημαίνει ότι είναι λόγος για να επαναπαυτούμε. «Τουναντίον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει ότι είναι δυνατόν όλο αυτό το διάστημα για να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε.
 
Σε ερώτηση γιατί υπάρχει μυστικοπάθεια ως προς το τι έχει συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την συνομιλία που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας» για να προσθέσει ότι «μυστικοπάθεια δεν υπάρχει».
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει πει ποτέ ότι ‘υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο είπαμε αλλά δεν θέλω να αναφέρω’» συμπλήρωσε.
 
Σε ερώτηση αν διαφαίνεται μεταβολή της Τουρκίας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και η θέση της Τουρκίας είναι γνωστή.
 
Είπε επίσης ότι πρέπει να μας προβληματίσει κατά πόσο υπάρχει η ίδια ετοιμότητα στην Τουρκία με αυτή στη δική μας πλευρά για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Αυτά τα πράγματα όμως θα διαφανούν καλύτερα μέσα από την προσπάθεια και την αποστολή της κ. Λουτ» συμπλήρωσε.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κλήθηκε επίσης να απαντήσει τι θα περιλαμβάνουν οι όροι αναφοράς και είπε ότι «η διαφορά των όρων αναφοράς, όπως προσδιορίζονται τώρα από τη Γενική Γραμματεία των ΗΕ από παλαιότερες κοινές δηλώσεις που υπήρξαν για έναρξη διαπραγματεύσεων είναι το ότι ο ΓΓ ρητά αναφέρει ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν». Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, θα πρόκειται «για ένα πλαίσιο το οποίο θα είναι δεσμευτικό για τη διαπραγμάτευση».
 
Ανέφερε ακόμη ότι η επιθυμία του ΓΓ να υπάρξουν όροι αναφοράς για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις «δείχνει ακριβώς εκείνο στο οποίο επέμεινε όλον αυτό τον καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις που θα επανεκκινήσουν» καθώς αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αρκετή η προετοιμασία στην προηγούμενη διάσκεψη των ΗΕ για την Κύπρο.
 
«Εφόσον τελικά συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς – και αυτή είναι η επιδίωξή μας – θα πρόκειται για ένα θετικό στοιχείο στην προσπάθεια επανέναρξης της διαπραγμάτευσης» σημείωσε.
 
Είπε ότι όπως έχει λεχθεί από τα ΗΕ και την κ. Λουτ, ο όροι αναφοράς θα αφορούν τόσο τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, όσο και το περιεχόμενο. Ανέφερε ακόμη ότι θέλοντας να συγκεφαλαιώσουμε την πρόοδο που είχε επιτευχθεί, εξυπακούεται ότι θα πρέπει να αποτελούν μέρος των όρων αναφοράς τόσο το πλαίσιο Γκουτιέρες, όσο και οι συγκλίσεις που είχαν καταγραφεί. «Εναπόκειται στη συζήτηση που αμέσως μετά τις επόμενες ημέρες, μέσα στο Δεκέμβριο, θα γίνει με την κ. Λουτ για να μάθουμε πιο συγκεκριμένα πως μπορούν να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς» είπε.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να έρθει η κ. Λουτ με δικό της έγγραφο για τους όρους αναφοράς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο ΓΓ του είναι σαφέστατος ότι πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι. «Δεν μπορεί να είναι διαφορετικοί για τη μια και την άλλη πλευρά, ούτε θα είναι ένα κείμενο ή κάποιοι όροι τους οποίους θα διαμορφώσει μόνη της η κ. Λουτ», σημείωσε.
 
«Ο ΓΓ θέλει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε όρους αναφοράς. Επομένως πρέπει να υπάρξει συμφωνία» είπε ο κ. Προδρόμου, επιβεβαιώνοντας ότι ο Πρόεδρος συζήτησε το θέμα με τον κ. Ακιντζί «πλην όμως άτυπα, σε μια ελεύθερη συζήτηση και όχι συντεταγμένα σε κάποιου είδους διαπραγμάτευση».
 
Όσον αφορά την ιδέα της αποκέντρωσης των εξουσιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε τέλος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει εξηγήσεις και στο Εθνικό Συμβούλιο και δημόσια, ενώ η Κυβέρνηση προετοιμάζεται πλήρως για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.