You are here

Το κυπριακό στη συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα

05/02/2019 10:30

Όποιο και να είναι το μοντέλο της λύσης του κυπριακού η πολιτική ισότητα των Τ/κ είναι αναγκαιότητα, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξή του με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να συμφωνήσουν σε πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων για το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας. 

Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «το κυπριακό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήσαμε». «Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μια καλή αξιολόγηση στο πλαίσιο της διερευνητικής διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε», ανέφερε.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι πριν οι δύο πλευρές ξεκινήσουν την νέα διαδικασία οι πλευρές πρέπει να ορίσουν ένα νέο όραμα και ένα νέο οδικό χάρτη. «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο από πριν πως θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Για την Τουρκία η πολιτική ισότητα των Τ/κ είναι βασική παράμετρος. Όποιο και να είναι το μοντέλο λύσης αυτή η ανάγκη πρέπει να ληφθεί υπόψη», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός στην πρώτη αναφορά του για το κυπριακό είπε ότι το 2015 και 2016 κατάφεραν να προωθήσουν τις συνομιλίες για το κυπριακό. «Συνομιλίες που φτάσανε πολύ κοντά σε λύση, ανοίγοντας και δύσκολα θέματα όπως το ζήτημα της ασφάλειας. Δυστυχώς όμως ακολούθησε το αποτρόπαιο πραξικόπημα εδώ στην Τουρκία και εξελίξεις, οι οποίες φρέναραν αυτή τη θετική πορεία», ανέφερε. 

Στη δεύτερη αναφορά του στο κυπριακό είπε ότι «τόνισα την ανάγκη να υπάρχει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ, που θα καθιστά την επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρο, μία κανονική χώρα της περιοχής, μία κανονική χώρα της ΕΕ και βεβαίως πιστεύω ότι οφείλουμε σε αυτή τη νέα προσπάθεια να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και γι’ αυτό κατέληξα στην άποψη ότι πρέπει να συμφωνήσουμε στην πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας στο οποίο εμπλέκεται και η Ελλάδα και η Τουρκία», ανέφερε.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τόνισε «παράλληλα τη σημασία ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως την ανάγκη η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο και αντικείμενο συγκρούσεων στην περιοχή». «Και ήδη σε κάποια σημαντικά ενεργειακά projects συνεργαζόμαστε όπως στο ΤΑΡ ή θα θέλαμε να έχουμε ευρύτερη συνεργασία στον Turkish Stream», ανέφερε.

«Πρέπει να αυξηθεί ο εμπορικός όγκος»

Στην εισαγωγική του αναφορά ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι θέλουν να αναπτύξουν τις διμερείς τους σχέσεις σε κάθε επίπεδο, αναφέροντας ότι πότε δεν ήταν αυτό που ήθελαν ωστόσο βρήκαν την ευκαιρία να επανορθώσουν. Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο εμπορικός όγκος των δύο χωρών φτάνει στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο δεν είναι αυτό που θέλουν και πρέπει να αυξηθεί ο εμπορικός όγκος. Είπε ότι στόχος είναι να αναπτυχθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης- Θεσσαλονίκης και πως στόχος επίσης είναι η πραγματοποίηση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών το συντομότερο, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη. «Πιστεύω ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν διά της ειρηνικής λύσης. Μεταξύ των χωρών μας ο διάλογος πρέπει να κρατηθεί ανοιχτός», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην ελληνική ομογένεια της Πόλης και τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να αποτελούν θέμα ανταγωνισμού αλλά συνεργασίας και ότι πρέπει να είναι γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να βελτιώσουμε την κατάσταση των πολιτών μας ελληνικής καταγωγής και περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση» είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Για το μεταναστευτικό, είπε πως η Τουρκία θεωρεί πως έχει «ένα υπερβολικό φόρτο», λέγοντας πως «στο θέμα της επανεισδοχής και στο μεταναστευτικό όποιες υποσχέσεις έχει δώσει η Τουρκία τις έχει τηρήσει». Είπε ότι  η ΕΕ κατά τα μέγιστα δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, όπως τις ευθύνες που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου. «Επιθυμούμε η ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της», ανέφερε.

«Επικίνδυνα περιστατικά στη θάλασσα»

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για «ειλικρινείς συνομιλίες», σημειώνοντας πως ο διάλογος των δύο όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντικός όχι μόνο για τους δύο λαούς αλλά για την ευρύτερη περιοχή. Υπενθύμισε ότι ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχε τηλεφωνήσει στον τούρκο πρόεδρο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα, για να εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας, μια χώρας που υπερασπίζεται τη δημοκρατία και την ελευθερία και καταδικάζει κάθε προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας. Ωστόσο είπε ότι αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα σ’ αυτή τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ρητορική αντιπαραθετική, στο Αιγαίο ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας έφτασε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά στη θάλασσα και στον αέρα.

«Αγκάθι οι 8»

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους 8 τούρκους στρατιωτικούς λέγοντας ότι επίσης αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις, όπως και στη συνέχεια η υπόθεση των δύο έλλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία. «Δεν αποδεχθήκαμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, δεν το πράξαμε και είμαι ευτυχής που δεν το πράξαμε», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι συμφώνησαν να προχωρήσουν «το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης». «Με τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων, μπορούμε, πιστεύω, στη συνέχεια να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε και τις διερευνητικές συνομιλίες για τη διαφορά που έχουμε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι πραξικοπήματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι

Σε σχετική ερώτηση ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι. «Αναφορικά με την ακανθώδη υπόθεση των 8, όπου η ελληνική δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι και πως αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

«Καλορίζικη η επίσκεψη στη Χάλκη»

Σε ερώτηση για την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην θεολογική σχολή της Χάλκης ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι «όπως γνωρίζετε, από το 1971 η Θεολογική Σχολή είναι κλειστή. Εγώ, κάποτε, όταν πήγαινα στο σχολείο, ο καθηγητής της Θεολογίας μας είχε πάει εκεί. Είναι τόσα πολλά βιβλία, 38.000 βιβλία, είναι δυνατόν να τα διαβάσει κάποιος; Όταν ήμουν στο λύκειο, στη μέση εκπαίδευση, με είχε εντυπωσιάσει αυτό. Το 1971 δυστυχώς έκλεισε», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τώρα είμαστε σε ένα σημείο που δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση στη Θεολογική Σχολή. Εγώ κάθε φορά όταν μας το θέτουν, τους λέω ελάτε κι εσείς στη Θράκη να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων», τόνισε. Δώστε μας μια λίστα ποιοι θέλετε να είναι στην Ιερά Σύνοδο κι εγώ να τους δώσω ιθαγένεια τουρκική, είπε ακόμη, αναφερόμενος σε παλιότερο διάλογό του με τον οικουμενικό πατριάρχη. «Αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος και τα 15 μέλη της έχουν υπηκοότητα και λειτουργεί κανονικά», ανέφερε. Για την επίσκεψη Τσίπρα στη Σχολή Χάλκης σχολίασε «καλορίζικη».