You are here

Το κυπριακό στη συνάντηση Λαβρόφ, Κοτζιά

13/06/2018 16:44

Την κοινή θέση Ρωσίας και Ελλάδας ότι το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των συμφωνιών που θα επιτευχθούν μεταξύ των δύο κοινοτήτων, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ταςς σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, στη Μόσχα, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι Μόσχα και Αθήνα έχουν παρόμοιες ή τις ίδιες τοποθετήσεις σχετικά με την επίλυση περιφερειακών διενέξεων.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για το κυπριακό πρόβλημα», είπε, προσθέτοντας ότι: «Και η Ρωσία και η Ελλάδα καλούν για επίλυση αυτού το μακροχρόνιου ζητήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών που θα επιτευχθούν από τις δύο κοινότητες».

Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι «ενημερώσαμε τους Έλληνες συναδέλφους μας για το πώς αξιολογούμε τις τρέχουσες στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις στην ήπειρο μας, εστιάζοντας στις αυξανόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας».

«Θα συνεχίσουμε να καλούμε τους ομολόγους μας στο ΝΑΤΟ να σεβαστούν όλες τις συμφωνίες που έχουν γίνει σε πολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ανώτατο επίπεδο, οι οποίες αναφέρουν ότι το να γίνονται νέες διαχωριστικές γραμμές είναι απαράδεκτο και τονίζουν την ανάγκη να διασφαλιστεί η αδιαίρετη ασφάλεια έτσι ώστε κανείς να μην χρειαστεί να ενισχύσει την ασφάλεια του, πλήττοντας την ασφάλεια άλλων», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Ρωσία και Ελλάδα «θεωρούν ότι ο διάλογος μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ – ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών – πρέπει να αναζωογονηθεί, και γι αυτό χαιρετίζουμε τη θετική προσέγγιση των Ελλήνων συναδέλφων μας σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα».

Ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες έχουν παρόμοιες θέσεις σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, «περιλαμβανομένης της ανάγκης για εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 για τη Συρία».

Είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του Κουαρτέτου της Νορμανδίας, στο Βερολίνο, στις 11 Ιουνίου.

«Επαναβεβαιώσαμε την θέση μας για την διένεξη της Ουκρανίας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε έντονα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το Πακέτο Μέτρων του Μινσκ, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί στη μορφή η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». 

Σε δικές του δηλώσεις ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι επαναβεβαίωσε την πρόσκλησή του προς τον κ. Λαβρόφ να επισκεφθεί την Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να γίνουν οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία. Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ αποδέχθηκε την πρόσκληση.