You are here

Ο Πρόεδρος επιδιώκει επανέναρξη διαπραγματεύσεων

12/11/2018 13:30

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κάτω από τους σωστούς όρους, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνεδρία διεξήχθη «σε εποικοδομητικό κλίμα και είχαμε διάλογο του Προέδρου με τους πολιτικούς ηγέτες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις δύο σημαντικές συναντήσεις που είχε πρόσφατα, η μία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 26 Οκτωβρίου και η άλλη με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στις 31 Οκτωβρίου, ειδικότερα για τη διαδικασία συνομολόγησης όρων αναφοράς για τη διαπραγμάτευση.

Ακούστηκαν απόψεις και εισηγήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς, εκφράστηκαν και ανησυχίες.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προετοιμασίας με όρους αναφοράς, την οποία ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ, συμμερίζεται και ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί. Πρέπει, ωστόσο, όλοι να έχουν υπόψη ότι εκείνο που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κάτω από τους σωστούς όρους.

«Σχετικά με το ζήτημα της φιλοσοφίας μιας αποκέντρωσης στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας, επειδή έγιναν κάποιες αναφορές στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σέβεται τις απόψεις που έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα, αλλά έχει και τη δική του άποψη στη βάση των δεδομένων που διαμορφώνονται. Έχουν δοθεί πλήρεις εξηγήσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα και δεν θα ωφελούσε μια συζήτηση, η οποία μετά από ένα σημείο υπεισέρχεται σε άγονο έδαφος», ανέφερε,

«Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι ο Πρόεδρος επιδιώκει, σε μια ενδεχόμενη συμφωνία, να εξασφαλιστεί απολύτως η λειτουργικότητα».

Ερωτηθείς τι μπορεί να περιλαμβάνουν οι όροι αναφοράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορούμε να αναφερθούμε συγκεκριμένα, διότι αυτό θα υπάρξει όταν συνεχιστεί η διαδικασία και γίνει νέα συνάντηση με την κα Λουτ», ενώ ερωτηθείς πότε θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με την κα Λουτ είπε ότι «δεν έχουμε υπόψη μας συγκεκριμένα».

Σε ερώτηση κατά πόσο τίθεται θέμα διαδικασίας ανοικτού – τέλους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ουδέποτε η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμούσε μια διαδικασία ανοικτού-τέλους. Είναι γνωστό ότι θέλουμε να τελειώσει η τουρκική κατοχή, αν είναι δυνατόν σήμερα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό μπορεί να σημαίνει χρονοδιάγραμμα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει καμιά τέτοια πληροφορία ή γνώση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση που είχε με την κα Λουτ είχε δηλώσει ότι θέλουμε τη διαμόρφωση όρων αναφοράς το συντομότερο δυνατόν και επιδιώκουμε να καταλήξουμε μέσα από διαπραγμάτευση, σε συμφωνία στο ορατό μέλλον. Αυτό τα λέει όλα».

Ερωτηθείς αν οι όροι αναφοράς θα καθοριστούν μέσα από εισηγήσεις των δύο πλευρών ή αν θα προέλθουν μέσα από ιδέες της κας Λουτ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε την επόμενη συνάντηση με την κα Λουτ για να γνωρίζουμε πράγματα που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τώρα. Ο ΓΓ έχει ζητήσει και είναι η θέση του – την οποία χαιρέτισε ο Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή – ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν από τα δύο μέρη όροι αναφοράς».

Κληθείς να πει αν υπάρχουν σχετικές θέσεις από δικής μας πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε «φυσικά έχουμε θέσεις διαχρονικά γνωστές, και ο Πρόεδρος διαμορφώνει τη δική του τακτική με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται. Αλλά οι θέσεις της δικής μας πλευράς είναι πολύ καλά γνωστές και είχαν εκτεθεί και στην προηγούμενη φάση των διαπραγματεύσεων που, δυστυχώς, δεν κατέληξε εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας».

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της σημερινής διάνοιξης οδοφραγμάτων, αλλά και στο ζήτημα της μη εξεύρεσης συμφωνίας επί της κινητής τηλεφωνίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εφαρμόζονται συμφωνίες που είχαν γίνει εδώ και τρία χρόνια. Όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία η δική μας πλευρά είναι απολύτως έτοιμη, αρκεί να μην υπεισέρχονται στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η τηλεφωνική σύνδεση σε όλη την Κύπρο, τεχνικά ζητήματα που ισοδυναμούν με κάποιου είδους αναγνώριση, με άλλες πολιτικές επιδιώξεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε υποβάλει από την αρχή εισηγήσεις, οι οποίες αν υιοθετηθούν θα μπορούμε να έχουμε την τηλεφωνική σύνδεση».

Ερωτηθείς αν για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, ο Εκπρόσωπος απάντησε «έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί να μην υπάρχει σε εγγύτητα στρατιωτική παρουσία».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «τη στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει για δικούς της λόγους να φέρνει στην επιφάνεια, με σκοπιμότητες, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το συμφέρον της Κύπρου επιβάλλει αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία.

Εφαρμόζεται το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου εδώ και χρόνια. Τη στιγμή που βλέπουμε από την τουρκική πλευρά μια προσπάθεια να μεταδίδονται εικόνες, καμιά φορά μονταρισμένες, να στέλλονται μηνύματα διαρκώς - βεβαίως τα ΜΜΕ είναι ελεύθερα να κάνουν τις επιλογές τους – και εφόσον έχουμε ως γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου, θα ήταν σκόπιμο να μη συζητάμε όλη την ώρα. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ο κυπριακός λαός είναι ενημερωμένος.

Από κει και πέρα η έκκληση της Κυβέρνησης είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μην τροφοδοτούμε ένα παιγνίδι δημοσιότητας που δεν έχει κανένα ρόλο να παίξει στην πραγματική επιτυχία του προγράμματός μας».

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε ικανοποίηση για την ενημέρωση που έτυχε το Εθνικό Συμβούλιο από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, βάσει της οποίας επαναβεβαιώνεται η ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και του πλαισίου που έχει θέσει ο γγ.

Είπε ακόμη ότι αν θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, δεν μπορεί να είναι ανοιχτού τέλους.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τις τελευταίες συναντήσεις του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί και την απεσταλμένη του γγ του ΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Επίσης, ανέφερε ότι ενημερώθηκαν από τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για τις συναντήσεις του σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον.

Ανησυχία για μη κατάληξη

Ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς, εξέφρασε ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι ήταν πολύ αρνητικό για τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι εισερχόμαστε σε μια πολύ καθοριστική περίοδο αναφορικά με τις προοπτικές στο κυπριακό. «Η διαμόρφωση των όρων αναφοράς θα στοχεύσει στο να ξεκαθαρίσει πού βρισκόμαστε σήμερα και που θέλουμε να πάμε», είπε.
 
Ανέφερε περαιτέρω ότι «έχει τεράστια σημασία λοιπόν να ξέρουμε πολύ καλά πού θέλουμε να πάμε, έτσι ώστε σε όλη αυτή τη διαδικασία των συζητήσεων των επόμενων εβδομάδων, των επόμενων μηνών, να έχουμε ξεκάθαρο πλαίσιο στη βάση του οποίου θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ιδιαίτερη προσοχή

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε δήλωση μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είπε πως στην κρίσιμη καμπή του κυπριακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να ανασχεθούν οι επιδιώξεις της Τουρκίας.
 
Η σημερινή ενημέρωση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αφορούσε στις επαφές που γίνονται, το παρασκήνιο που υπάρχει και την προεργασία που πρέπει να προηγηθεί, έτσι ώστε να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
 
Διευκρινίζοντας ότι δεν θα εισέλθει στην ουσία αυτών που λέχθηκαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και της συζήτησης που διεξήχθη στο Εθνικό Συμβούλιο, διατύπωσε την άποψη ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε σε αυτή την κρίσιμη καμπή για το κυπριακό η Τουρκία να μην πετύχει αυτό που επιδιώκει».
 
«Είτε να κερδίσει ανταλλάγματα από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είτε να διασυνδεθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την παραμονή ή και την αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΥΚΥΠ, είτε με τις έρευνες για το φυσικό αέριο», είπε.

Δε έχουν διασκεδαστεί οι ανησυχίες

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι δεν έχουν διασκεδαστεί οι ανησυχίες μας για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν εάν δεν διαχειριστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με ιδιαίτερη προσοχή όσα έχουν σχέση με τους όρους αναφοράς ή την επανέναρξη μιας νέας διαδικασίας για την επίλυση του κυπριακού. 

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι στο παρελθόν η καλή διάθεση και θέληση της ε/κ πλευράς είχε παρερμηνευτεί και δεν λειτούργησε προς μια θετική κατεύθυνση.
 
«Ενώ στο Κραν Μοντάνα η πενταμερής διάσκεψη στην ουσία είχε αποτύχει λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και των απαιτήσεων της για παραμονή και εγγυήσεων, αλλά και τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση, στη συνέχεια δυστυχώς και από τις εκθέσεις του γενικού γραμματέα, η τουρκική πλευρά και κυρίως η Τουρκία πιστώθηκε με εποικοδομητική στάση ενώ επιρρίφθηκαν ευθύνες κατά 50% στη δική μας πλευρά για τη μη βούληση κατάληξης σε μια θετική συμφωνία», είπε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πως το Κυπριακό βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει εθνική ομοψυχία σε μέτωπο που θα στηρίζεται στα όσα η πολιτική ηγεσία συμφωνεί.

Πρόσθεσε ότι μετά το Γκραν Μοντάνα η όλη συζήτηση έχει τροχιοδρομήσει το Κυπριακό προς διάφορες ανοιχτές κατευθύνσεις και είπε πως εκτιμά ότι η όλη ουσία τελικά θα είναι οι όροι αναφοράς.

Η διαμόρφωση ή μη των όρων αναφοράς είναι που θα καθορίσει και την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού, συνέχισε, διευκρινίζοντας πως αναφέρεται πλέον στο περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού και για αυτό και θα χρειαστεί καλή προετοιμασία από την πλευρά μας και επιμονή σε ζητήματα αρχών, όπως είπε.

Ο αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντική η συνδιαμόρφωση των όρων αναφοράς και να μην προβούμε σε οποιαδήποτε υποχώρηση για χάρη της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας στο Προεδρικό μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παλλήκαρος είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να μην δεχτούμε σε καμία περίπτωση οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες, οι οποίες θα αρχίσουν ξανά.