You are here

Πρόεδρος: Πολλά εξαρτώνται από Τουρκία

11/06/2018 14:08

Πολλά εξαρτώνται από την Τουρκία και όχι από το τι εμείς πράττουμε ή τι εμείς θέλουμε, είπε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξη του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ παρέθεσε γεύμα με την ευκαιρία της εορτής του ιδρυτή της εκκλησίας της Κύπρου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς αν συμμερίζεται την αισιοδοξία του προέδρου του ΔΗΣΥ ότι μετά τις τουρκικές εκλογές θα υπάρξει κινητοποίηση για το κυπριακό, είπε ότι «είναι μια εκτίμηση η οποία θεωρώ ότι όντως μετά τις εκλογές ενδεχόμενα να έχουμε κάποιες εξελίξεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι για να υπάρξει εξέλιξη θα πρέπει πρώτα η Τουρκία να δώσει τη συγκατάθεση της για τον διορισμό απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ, ο πρόεδρος είπε «χωρίς αμφιβολία, διαφορετικά είναι η δεύτερη περίπτωση που ο γγ δίνει όνομα. Στην πρώτη απορρίφθηκε, στη δεύτερη καθυστερούν να απαντήσουν. Συνεπώς, χωρίς να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία από πλευράς γγ, υπό την έννοια δηλαδή να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος, δεν υπάρχει και περίπτωση ο γγ να αποφασίσει. Συνεπώς, πολλά εξαρτώνται από την Τουρκία και όχι από το τι εμείς πράττουμε ή τι εμείς θέλουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ίδιος ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα πρέπει να τερματιστούν οι προκλήσεις από την Τουρκία προτού επαναρχίσει νέα προσπάθεια για το κυπριακό, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται για νέες προκλήσεις, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «ας μην προτρέχουμε. Θα δούμε αν και κατά πόσο ο γγ προκρίνει. Την ίδια ώρα, βεβαίως, θα δούμε κατά πόσο θα είναι θετική ή αρνητική, και ανάλογα με τις ενέργειες της Τουρκίας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι θα πρέπει ένας ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, εκτός από διερεύνηση συνθηκών, να καταβάλει και προσπάθειες για να δημιουργήσει τις συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου για το κυπριακό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «νομίζω ότι αυτός θα είναι και ο ρόλος εκείνου που ο γγ επιλέγει να αποστείλει προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει έδαφος για να επανασυγκληθεί μια νέα σύνοδος».