You are here

ΠτΔ: Με συγκροτημένες προτάσεις στη συνάντηση με Ακιντζί

26/02/2019 09:42

Με αποφασιστικότητα, συγκροτημένες και συγκεκριμένες προτάσεις δήλωσε πως μεταβαίνει στη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο για την οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ερωτηθείς με τί προσδοκίες προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως μεταβαίνει με αποφασιστικότητα, με συγκροτημένες και συγκεκριμένες προτάσεις. "Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες όχι γιατί δεν το επιθυμούμε εμείς. Γιατί ήδη καταγράφονται κάποιες δηλώσεις που υποδηλούν προθέσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμη πως πέραν τούτου υπάρχουν και πολλά τα οποία επισυμβαίνουν και τα οποία θα πρέπει να εκλείψουν, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος, είτε λέγονται προκλήσεις στα Στροβίλια, είτε στη Δένεια, είτε οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ.

Ερωτηθείς αν μεταφέρει συγκεκριμένη πρόταση όσον αφορά το θέμα της αποκέντρωσης εξουσιών, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά.

Υπογράμμισε πως αυτό που επιδιώκει είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός λειτουργικού κράτους, αναφέροντας πως δεν επικεντρώνεται μόνο στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους, αλλά και στην ασφάλεια του κράτους. Συνεπώς είναι όλα συνδεδεμένα, σημείωσε.

Ερωτηθείς με τί προσδοκίες προσέρχεται στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως "αυτό που γνωρίζω είναι ότι μεταβαίνω με αποφασιστικότητα, με συγκροτημένες και συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, όχι γιατί δεν το επιθυμούμε εμείς. Γιατί ήδη καταγράφονται κάποιες δηλώσεις που υποδηλούν προθέσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου".

"Πέραν τούτου υπάρχουν και πολλά τα οποία επισυμβαίνουν και τα οποία θα πρέπει να εκλείψουν έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος, είτε λέγονται προκλήσεις στα Στροβίλια, είτε στη Δένεια, είτε οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ", πρόσθεσε.

"`Ολα τούτα πρέπει να συζητηθούν, και χωρίς αμφιβολία υπάρχουν και τα σοβαρά θέματα, που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει καλή προετοιμασία για να μην έχουμε ανάλογα αποτελέσματα όπως τον Γενάρη του 17, στη Γενεύη, είτε αργότερα στο Κραν Μοντανά", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς αν μεταφέρει συγκεκριμένη πρόταση όσον αφορά το θέμα της αποκέντρωσης εξουσιών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε:  "Βεβαίως".

Ερωτηθείς αν η πρόταση αυτή θα συζητηθεί με τον κ. Ακιντζί ώστε να εμπλουτιστεί, o Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: "Δεν είναι ενός ανδρός αρχή, υποβάλλεις αυτό είναι κλπ χωρίς συζήτηση. Αυτό που επιδιώκω είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός λειτουργικού κράτους και δεν επικεντρώνομαι μόνο στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους, αλλά και στην ασφάλεια του κράτους. Συνεπώς είναι όλα συνδεδεμένα".

Ερωτηθείς αν θα επιχειρήσει να κρατήσει ανοικτό τον δίαυλο νέων συναντήσεων με τον κ. Ακιντζί, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως "η δική μας πρόθεση πάντα ήταν, και έχω ευθύς μετά το Κραν Μοντανά πει ότι είμαι έτοιμος να επανέλθω από εκεί όπου τερματίστηκαν οι συνομιλίες. Συνεπώς δεν είναι η δική μας πλευρά που ούτε δημοσιογράφους, είτε φωτογράφους ακόμα δεν ήθελε να είναι παρόντες", ανέφερε.

ΚΥΠΕ