You are here

Συντονισμός Κύπρου, Ελλάδας για τουρκικές προκλήσεις

21/07/2021 14:34

Συντονίζουν τις ενέργειες τους και τα βήματά τους Κύπρος και Ελλάδα στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων και τις εξαγγελίες για την Αμμόχωστο.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Δένδια είναι εξέχως σημαντική και υπάρχουν σημαντικά μηνύματα κα αποφάσεις που λήφθηκαν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Ευχαρίστησε την ελληνική στήριξη για τη στήριξη και βοήθεια στην προσπάθεια στο κυπριακό.

Ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν χθες σειρά επαφών για τις προκλητικές αναφορές του Τούρκου προέδρου ενώ οι επαφές συνεχίζονται.

Στις 5 το απόγευμα, ο τουρκικές προκλήσεις αναμένεται να συζητηθούν στο συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά από προσφυγή της Κύπρου «και ευελπιστούμε ότι θα δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα».

«Ευελπιστούμε ότι και η ΕΕ θα δράσει άμεσα και αποφασιστικά», ανέφερε

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, τόνισε, σημειώνοντας ότι με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των τετελεσμένων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη διαλόγου.

Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλάι της κυβέρνησης και της διεθνούς νομιμότητας.

Οι χθεσινές εξαγγελίες της Τουρκίας, τόνισε, επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και να ενταφιάσουν την προοπτική επανένωσης της Κύπρου.

Καταδικάζουμε τις τουρκικές ενέργειες που καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε.

«Θα συνεχίσουμε σταθερά τις κοινές προσπάθειες για να λυθεί το κυπριακό στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», υπογράμμισε.

Γ.Χ.