You are here

Ζητά πιο αποφασιστική στάση για Τουρκία ο ΠτΔ

28/07/2021 11:56

Ελλάδα και Κύπρος αναμένουν από τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα την υιοθέτηση μιας πιο αποφασιστικής στάσης, η οποία θα καταστήσει σαφές προς την Τουρκία πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη και χωρίς συνέπειες. Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην 13η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, η οποία διεξάγεται στην Αθήνα.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βαρώσι αποκαλύπτουν για ακόμη μία φορά τις πραγματικές και διαχρονικές στοχεύσεις της Τουρκίας, «οι οποίες δεν είναι άλλες από την πλήρη κυριαρχία επί της Κύπρου, είτε μέσω λύσης δύο κρατών είτε δημιουργίας ενός συνομοσπονδιακού μορφώματος εις το οποίο η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, που τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας, θα έχει τον καθοριστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας».

«Ως αποτέλεσμα της νέας προκλητικής τουρκικής απόφασης, Κύπρος και Ελλάδα, από κοινού ενεργούντες, αποταθήκαμε σε κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές φόρουμ, με αποτέλεσμα την ομόφωνη και αυστηρή καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ των εξαγγελιών της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με την κατεχόμενη πόλη», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η παρουσία του στην Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού επιβεβαιώνει τους άρρηκτους και αδελφικούς δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Κύπρο αλλά και τη σύμπνοια και αποφασιστικότητα που διακρίνει τις δύο χώρες σχετικά με την υπεράσπιση των δίκαιων και κοινών στόχων του Ελληνισμού.

«Οι εθνικές μας θέσεις δεν συνιστούν απειλή για οποιοδήποτε τρίτο κράτος, βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποσκοπώντας αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση των στόχων της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας για τις χώρες μας και την ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης.