You are here

Στεγαστικά δάνεια για εκ μητρογονίας

06/10/2011 12:46
Οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες θα δικαιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2012 να συμμετέχουν στα στεγαστικά σχέδια που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τους εκ πατρογονίας πρόσφυγες.

Όπως δήλωσε ο ΥΠΕΣ, Νεοκλής Συλικιώτης, «δικαιούχοι θα είναι αυτοί που θα πληρούν τα κριτήρια ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα παραχώρησης οικιστικής μονάδας σε Οικισμό Αυτοστέγασης Εκτοπισθέντων. Στην παραχώρηση επίσης κρατικού οικοπέδου αυτοστέγασης μαζί με την παραχώρηση της σχετικής κρατικής χορηγίας. Και στο σχέδιο Επιδότησης Ενοικίου μόνο όμως για φοιτητές».

Όσον αφορά στα κριτήρια, εξήγησε ότι «για τη μεν παραχώρηση οικιστικής μονάδας σε οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων το ετήσιο εισόδημα των προσφύγων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €20.500 με έκπτωση €1,280 για κάθε εξαρτώμενο. Στη δε περίπτωση παραχώρησης οικοπέδου για σκοπούς αυτοστέγασης οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν και τη σχετική χορηγία η οποία κυμαίνεται από €22.000- €31.600 ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας.

Και τα δύο νομοσχέδια τα οποία ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο κατατίθενται σήμερα στη βουλή προς έγκριση».

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ακόμη ότι «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν παραχωρηθεί 1.836 οικόπεδα για σκοπούς αυτοστέγασης σε δικαιούχους. Παραδόθηκαν επίσης τα πρώτα 148 διαμερίσματα στους οικισμούς Τσιακκιλερού και Κόκκινες στο πλαίσιο της απόφασης για ανέγερση 760 νέων οικιστικών μονάδων σε χώρους στέγασης εκτοπισθέντων».

Επιπρόσθετα, είπε, παραχωρήθηκαν 10.500 τίτλοι ιδιοκτησίας και 415 οικόπεδα ως αντιστάθμισμα σε πρόσφυγες που διαμένουν σε Τ/κ κατοικίες και 830 πιστοποιητικά μίσθωσης σε όσους πρόσφυγες διαμένουν σε κατοικίες που έχουν ανεγερθεί σε τουρκοκυπριακή γη και δεν έχει γίνει κατορθωτό ακόμη να ανακτηθεί από το κράτος η γη για να μπορούν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας. Ενώ παραδόθηκαν και 220 τίτλοι ιδιοκτησίας μετά από διακανονισμό με τους τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες.

Ο κ. Συλικιώτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό διαχωρισμό 2 χιλ. οικόπεδα ενώ η κυβέρνηση εφάρμοσε μια τέτοια πολιτική ώστε να παραχωρείται οικόπεδο προς τους δικαιούχους σε λιγότερο από ένα χρόνο».

Της Ηρώς Ευθυμίου