You are here

Τεράστιες επιπτώσεις εάν συνεχιστεί η επιδημία κορωνοϊού

05/03/2020 12:13

Τεράστιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις και για την Κύπρο εάν συνεχιστεί η επιδημία του κορωνοϊού,  δήλωσε υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του εθνικού συμβουλίου κατά την οποία ενημέρωσε τα πολιτικά κόμματα για τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «στην Κύπρο οι επιπτώσεις θα αρχίσουν να φαίνονται εάν συνεχιστεί, που φαίνεται να συνεχίζεται η επιδημία του κορωνοϊού. Οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία θα είναι μεγάλες ειδικότερα στον τουρισμό που αποτελεί ένα από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας», είπε.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ιωάννου είπε ότι η El Al ακύρωσε πτήσεις της προς την Κύπρο ενώ η γαλλική αεροπορική εταιρεία  Lufthansa ανακοίνωσε ότι καθηλώνει 150 αεροπλάνα. Επίσης η βρετανική αεροπορική εταιρεία  Flybe κήρυξε χθες πτώχευση, είπε θέλοντας να καταδείξει το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Πρόσθεσε ότι οικονομικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στο εμπόριο ειδικότερα από την Κίνα «διότι για ένα μήνα η Κίνα έκλεισε τα εργοστάσια της».

Υπέδειξε εντούτοις ότι «όσον αφορά την Κύπρο δεν έχουν γίνει ακόμη εκτιμήσεις» ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο όπως είπε ο κ. Ιωάννου «γίνονται διάφορες εκτιμήσεις και μιλούμε για δημοσιονομικό κόστος δισεκατομμυρίων λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού». 

Κλειστά μέχρι τη Δευτέρα τα οδοφράγματα

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα οδοφράγματα, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί για σκοπούς αποτελεσματικότερων ελέγχων κατά του κορωνοϊού, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την επόμενη Δευτέρα.
 
Σε δηλώσεις στο περιθώριο του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ιωάννου είπε πως τα δεδομένα θα επαναξιολογηθούν σε νέα συνεδρία της διυπουργικής επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα.
 
«Η διυπουργική επιτροπή αξιολόγησης στα θέματα του κορωνοϊού αποφάσισε χθες όπως το μέτρο προσωρινής ανατολής της λειτουργίας συνεχιστεί μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, όπου και θα επαναξιολογηθεί» αναλόγως των δεδομένων, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Ιωάννου.
 
«Κάθε μέρα αξιολογείται η κατάσταση και αναλόγως των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας παίρνουμε τις συγκεκριμένες αποφάσεις», είπε.
 
Λέγοντας πως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις κυπριακές αρχές κατά του κορωνοϊού, ο κ. Ιωάννου συμπλήρωσε πως «η εντύπωση που έχω αποκομίσει είναι ότι έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που λαμβάνονται».
 
Ο κ. Ιωάννου τόνισε εκ νέου πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα για την προσωρινή λειτουργία των τεσσάρων οδοφραγμάτων, εξηγώντας ότι πρόκειται για έκτακτά μέτρα κατά του κορωνοϊού.
 
«Ο ίδιος έλεγχος που γίνεται στα αεροδρόμια οφείλουμε να τον κάνουμε στα οδοφράγματα», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς για το θέμα της αναστολής της λειτουργίας των οδοφραγμάτων, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι η απόφαση συνδεόταν με τον αριθμό του νοσηλευτικού προσωπικού που μπορούσαν να εργαστούν στους ελέγχους στα οδοφράγματα.
 
Όπως είπε, το Υπουργείο ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα την εκδήλωση ενδιαφέροντος από νοσηλευτές από τον ιδιωτικό τομέα για επάνδρωση των οδοφραγμάτων και έλαβε εκδήλωση από μόνον ένα άτομο και στη συνέχεια αποτάθηκε στο προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτηρίων για υπερωριακή απασχόληση.
 
«Με το ενδιαφέρον που λήφθηκε ο αριθμός θα μπορούσε να ανταποκριθεί για τα συγκεκριμένα τρία οδοφράγματα για αυτό πήραμε την συγκεκριμένη απόφαση», είπε.
 
Είναι μία περίοδος κρίσης και παίρνονται έκτακτα μέτρα, πρόσθεσε.
 
49 εξετάσεις χωρίς εντοπισμό κρούσματος
 
Εξάλλου, ο κ. Ιωάννου είπε πως μέχρι στιγμής το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής διενέργησε εξετάσεις 49 ατόμων μέχρι χθες, χωρίς καμία επιβεβαίωση κρούσματος, ενώ υπάρχουν και άλλες προγραμματισμένες εξετάσεις.
 
Για τις θερμικές κάμερες, ο κ. Ιωάννου είπε ότι εγκαταστάθηκαν μία στο αεροδρόμιο Λάρνακας και μία στο αεροδρόμιο Πάφου, ενώ προχώρησαν οι διαδικασίες για προσφορές προμήθειας επιπρόσθετων θερμικών καμερών για τοποθέτησή τους στα οδοφράγματα. Σημείωσε όμως η χρήση θερμικών καμερών δεν ενδείκνυται σε ανοιχτούς χώρους παρουσιάζει μεγάλο περιθώριο λάθους, που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.
 
Έτσι προς το παρόν έχουμε αποφασίσει να μην προχωρήσαμε με τη αγορά των δέκα καμερών, προσθέτοντας εξάλλου πως λόγω των ελλείψεων η παράδοση δεν γινόταν νωρίτερα από τις 10 Απριλίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου