You are here

Αντιδράσεις στις τουρκικές εξαγγελίες για Αμμόχωστο

20/07/2021 12:35

Σε διαβήματα προχωρούν η κυβέρνηση μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για την Αμμόχωστο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος αναφέρει σε γραπτή που δήλωση ότι μετά τις σημερινές εξαγγελίες τόσο του εκπροσώπου της Άγκυρας κ. Ερσίν Τατάρ, με την έγκριση του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, για αλλαγή του καθεστώτος σε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μια πρώτη και άμεση αντίδραση, έδωσε οδηγίες όπως:

1. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη γίνει.

2. Ο Υπουργός Εξωτερικών αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ.  

3. Στις 4μμ σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

4. Στις 5μμ ο Υπουργός Εξωτερικών προβεί σε ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει για αύριο στις 11πμ σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα. 

ΠτΔ: Προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο

Η ενότητα και η συνεχής προσπάθεια μέσα από τα «όπλα» που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ και ευρύτερα οι αρχές του δικαίου είναι ο τρόπος για να αποτρέψουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, κληθείς να σχολιάσει εξαγγελίες του Τουρκοκύπριου ηγέτη για μερική άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Βαρώσι, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν μπορώ να σχολιάσω, δεν έχω υπόψη μου τι ακριβώς είπε ή εξήγγειλε ο κ. Τατάρ είτε τι είπε ο κ. Ερντογάν. Θα απαντήσω όταν λάβω γνώση».

«Σίγουρα αν εξαγγέλθηκε κάτι ανάλογο είναι απαράδεκτο. Αλλοιώνει ή είναι προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και το 789 και ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις μας», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική αξίωση περί δύο κρατών ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα ήταν ευκολότερο και σε μένα να θέσω ως όρο προ της έναρξης των διαπραγματεύσεων τον τερματισμό των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές και όσα επιτέλους έχουν γίνει εις βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Συνεπώς, δεν είναι ποιος θέτει προαπαιτούμενα. Δεν είναι μόνο τι θα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι. Επιτέλους είναι και τι είναι έτοιμοι να δεχθούν με βάση το διεθνές δίκαιο».  

Ανοίγουν 3,5% του κλειστού Βαρωσιού

Ο Τ/κ ηγέτης στην ομιλία του πριν από την παρέλαση για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής, είπε ότι είναι αποφασισμένοι ν’ ανοίξουν το Βαρώσι, «που είναι μέρος του ψευδοκράτους και αυτό θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των πρώην κατοίκων και των δικαιούχων που δεν μπόρεσαν να πάνε στα ακίνητα και τις περιουσίες τους εδώ και χρόνια». «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία» είπε.
 
Στόχος τους, συνέχισε, είναι να εξαλείψουν την ομηρία, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσίου θα πραγματοποιηθεί μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και σύμφωνα με τον νόμο.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ «με απόφαση του υπουργικού μας συμβουλίου, το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού θα καταργηθεί και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας μας  για το Βαρώσι».
 
Με αυτό το βήμα, οι δικαιούχοι που υποβάλλουν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» με αίτημα επιστροφής θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπλήρωσε.

Προσπάθεια επηρεασμού Τουρκίας μέσω διεθνούς παράγοντα

Προσπάθεια για επηρεασμό της Τουρκίας από τον διεθνή παράγοντα για να αλλάξει στάση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, αρχίζει ο Δήμος, με τον Δήμαρχο Σίμο Ιωάννου να αναφέρει πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε η μόνη λύση είναι η Κυβέρνηση να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.  
 
Ο κ. Ιωάννου μιλούσε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, όπου πραγματοποιήθηκε στις 10.00 το πρωί συμβολική στάση εργασίας διάρκειας πέντε λεπτών, με σύνθημα ‘Είμαστε όλοι Αμμόχωστος’.

Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι σημερινές εξαγγελίες του Προέδρου της Τουρκίας και της Τ/κ ηγεσίας για άνοιγμα μέρους της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, αποτελούν άλλη μια κατάφωρη παραβίαση του καθεστώτος που ισχύει για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, όπως αυτό καθορίζεται ξεκάθαρα μέσα από τα ψηφίσματα 550 και το 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας αποδεικνύει άλλη μια φορά ότι περιφρονεί το διεθνές δίκαιο ωστόσο δεν του ανήκει ούτε η Αμμόχωστος ούτε κανένα άλλο μέρος από τα κατεχόμενα εδάφη μας.

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ για την Αμμόχωστο, και όχι μόνο, είναι καταδικαστέες, προκλητικές και επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά τις επεκτατικές βλέψεις και στόχους της Τουρκίας.