You are here

Δημοσκόπηση: Αρνητικοί στη συμμετοχή Τ/κ στα ψηφοδέλτια

18/04/2019 07:37

Στην πλειοψηφία τους οι Ελληνοκύπριοι είναι ενάντια στην συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της CYMAR Market Research.

Ποσοστό 55% τάσσεται ενάντια στη συμμετοχή των Τ/κ ενώ 40% τάσσεται υπέρ. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει έντονη συσχέτιση με την ηλικία, καθώς πιο ηλικιωμένοι τάσσονται σε μεγαλύτερο βαθμό υπέρ, ενώ οι πιο νεαροί τάσσονται σε μεγαλύτερο βαθμό κατά.

Στις επερχόμενες εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο θα συμμετέχει ο τουρκοκύπριος πανεπιστημιακός του Παν. Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και ο τουρκοκύπριος δημοσιογράφος της Αφρίκα Σενέρ Λεβέντ σε ψηφοδέλτιο του τουρκοκυπριακού κινήματος Γιασεμί.

Οι υποστηρικτές ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων τάσσονται στην πλειοψηφία τους υπέρ της συμμετοχής Τουρκοκυπρίων στο ψηφοδέλτιο.

Οι υποστηρικτές ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ τάσσονται στην πλειοψηφία τους κατά της συμμετοχής Τουρκοκυπρίων στο ψηφοδέλτιο.

Ανά επαρχία, οι κάτοικοι της Λεμεσού και Πάφου τάσσονται ενάντια στη συμμετοχή των Τ/κ στις εκλογές ενώ ηλιακά αυτοί με πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Η μεθοδολογία της δημοσκόπησης ήταν με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με 500 άτομα ηλικίας 18-65 χρονών.

Οι συνεντεύξεις του υφιστάμενου κύματος διεξήχθησαν μεταξύ 21/03/2019 και 29/03/2019 με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου που ετοιμάστηκε από τη CYMAR.

Τα δεδομένα της έρευνα έχουν σταθμιστεί με φύλο και ηλικία.

Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές. Η επιλογή ήταν τυχαία από δειγματοληπτική βάση με τυχαία σχηματισμένους αριθμούς.

Της Γεωργίας Χαννή