You are here

Εκκρεμούν 50 αιτήσεις για επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα

19/06/2019 15:18

Η κυβέρνηση αναμένει πως ένας σημαντικός αριθμός ζευγαριών μέχρι 45 ετών θα αξιοποιήσει το σχέδιο κινήτρων για επανεγκατάσταση σε κατεχόμενα χωριά, ενώ ήδη εκκρεμούν γύρω στις 50 αιτήσεις.

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης να ενθαρρύνει οικογένειες ζευγαριών μέχρι 45 ετών να επανεγκατασταθούν στα κατεχόμενα χωριά όπου ζουν εγκλωβισμένοι, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το σχέδιο παροχής κινήτρων για επανεγκατάσταση στα χωριά αυτά, δηλαδή στο Ριζοκάρπασο, στην Αγία Τριάδα, στον Κορμακίτη και στα Καρπάσια. Τα δυο τελευταία είναι μαρωνίτικα χωριά.

Το σχέδιο αυτό, είπε ο κ. Φωτίου, τίθεται σε ισχύ άμεσα, και προνοεί για την παροχή 15 χιλιάδων ευρώ σε επανεγκατασταθείσες οικογένειες ζευγαριών με παιδιά μέχρι 18 ετών και 10 χιλιάδων ευρώ για ζευγάρια χωρίς παιδιά.

Επίσης πρόσθεσε θα δίδεται το ποσό των δυο χιλιάδων ευρώ για αγορά οικοσυσκευής και τριών χιλιάδων ευρώ για σκοπούς επαγγελματικής δραστηριοποίησης.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ζευγαριών που μπορούν να κάνουν αίτηση, σημειώνοντας πως υπάρχουν ήδη γύρω στις 50 αιτήσεις οι οποίες εκκρεμούν και οι οποίες τώρα θα εξεταστούν.

Με βάση αυτά που γνωρίζω και τις συναντήσεις που έχω με τους κοινοτάρχες των χωρών αυτών αναμένω ότι ένας σημαντικός αριθμός ζευγαριών θα αξιοποιήσει τα κίνητρα αυτά, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως ενθαρρύνεται ιδιαίτερα η επανεγκατάσταση στην περιοχή της Καρπασίας, όπου λειτουργεί σχολείο. Ένας από τους λόγους που θέλουμε αυτό το σχέδιο είναι για να ενισχύσουμε το σχολείο, πρόσθεσε.

Είπε πως στον Κορμακίτη δεν υπάρχει σχολείο αλλά «αν υπάρχει ενδιαφέρον και ένας αριθμός παιδιών που να δικαιολογεί να επαναλειτουργήσει το σχολείο θα το κάνουμε».

Εξάλλου, ερωτηθείς για δήλωση του «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, για επιστροφή μικρού αριθμού σπιτιών σε Μαρωνίτες στο χωριό Καρπάσια, ο κ. Φωτίου είπε πως το σχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό δεν έχει καμία σχέση με τους σχεδιασμούς του κατοχικού καθεστώτος.

«Είναι σχέδιο που μελετάται εδώ και ένα χρόνο από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο», κατέληξε.