You are here

Ιστορικό «όχι τώρα» του ΑΚΕΛ

10/04/2004 16:11
Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε το Μεγάλο Σάββατο να ζητήσει την αναβολή των δημοψηφισμάτων για μερικούς μήνες ώστε να προηγηθεί η δυνατότητα αντικειμενικής παρουσίασης του σχεδίου Ανάν στο λαό. Σε αντίθετη περίπτωση το κόμμα δεν θα υποστηρίξει την έγκριση του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα, που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Απριλίου.

Την απόφαση του κόμματος ανέγνωσε στις 3:15μμ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά το τέλος της μαραθώνιας διήμερης συνεδρίας του σώματος. Ο κ. Χριστόφιας τόνισε, πάντως, ότι το Σχέδιο Ανάν παραμένει στο τραπέζι ως βάση διαπραγμάτευσης.

Η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής θα τεθεί στη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος που θα συνέλθει την ερχόμενη Τετάρτη για να καταλήξει στην τελική απόφαση για το Σχέδιο Ανάν.

Παρουσιάζουμε αυτούσια την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη:

Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που συνήλθε στις 9 και 10 Απριλίου 2004, αφού άκουσε την ομιλία του ΓΓ Δημήτρη Χριστόφια και την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου και ύστερα από ενδελεχή συζήτηση, διαμόρφωσε την εξής πρόταση προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κόμματος:

1. Το ΑΚΕΛ ως κόμμα σοβαρό, το οποίο θέλει να τιμά την ιστορία και τους αγώνες του, υποσχέθηκε στον κυπριακό λαό ότι θα ενδιατρίψει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ψυχραιμία και σε βάθος στις εξελίξεις που αφορούν τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

2. Το ΑΚΕΛ έχει λάβει σοβαρότατα υπόψη τα ισοζύγια δυνάμεων διεθνώς, το διεθνή παράγοντα και τις απόψεις του, ιδιαίτερα τις απόψεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

3. Εχει ενδιατρίψει σε βάθος στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο και στη διάσπαση που το χαρακτηρίζει, την ώρα που επιβάλλεται η μεγαλύτερη συναίνεση και ενότητα.

4. Πρώτιστα, όμως, το ΑΚΕΛ έχει λάβει σοβαρότατα υπόψη το λαό και τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, από τον οποίο προέρχεται και αποκλειστικά υπηρετεί.

5. Λήφθηκαν επίσης υπόψη τα αισθήματα ανασφάλειας τα οποία διακατέχουν την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών μας, είτε αυτά προέρχονται από τη μακρόχρονη παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και την ντε φάκτο διχοτόμηση, είτε αυτά καλλιεργούνται από ορισμένους κύκλους.

6. Λήφθηκε υπόψη το γενονός ότι το σχέδιο Ανάν παρουσιάστηκε τον τελευταίο καιρό μπροστά στο λαό με υπογραμμισμένα τα αρνητικά του στοιχεία και υποβαθμισμένα τα θετικά του στοιχεία.

7. Το ΑΚΕΛ έχει εμπεδώσει στη συνείδηση του λαού, με τη ζωή και τη δράση του την αντίληψη ότι τάσσεται υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης που ποτέ δεν απέκρυψε ότι θα είναι οδυνηρή, ως αποτέλεσμα του φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, που ακολούθησε.

8. Σήμερα το Κόμμα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα σχέδιο που τα θετικά του στοιχεία με την πιθανή αποδοχή του, θα μπορούσαν παρά τους κινδύνους, να δημιουργήσουν ελπιδοφόρα προοτική για ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το ΑΚΕΛ δεν συμμερίζεται εκτιμήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και ιδιαίτερα με την εκτίμηση ότι αυτό "δεν καταλύει την ντε φάκτο διχοτόμηση, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει". Η ηγεσία του Κόμματος θα αναπτύξει διάλογο με τον Πρόεδρο σ' αυτά τα ζητήματα στα πλαίσια της συνεργασίας μας.

9. Η Κ.Ε. διαπιστώνει πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό μέτωπο οδηγεί στην απόρριψη του σχεδίου, ακόμα και ως βάση για διαπραγμάτευση, πράγμα που ενισχύει τον εθνικισμό - σοβινισμό και μειώνει τις δυνατότητες βελτίωσης του σχεδίου κυρίως στα θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της σιγουριάς στην εφαρμογή του.

10. Συνυπολογίζοντας όλα τα αντικειμενικά δεδομένα που είναι σήμερα μπροστά μας, το ΑΚΕΛ καλεί τα Ηνωμένα Εθνη και το διεθνή παράγοντα να προχωρήσουν στην αναβολή των δημοψηφισμάτων για μερικούς μήνες ώστε να προηγηθεί η δυνατότητα αντικειμενικής παρουσίασης του σχεδίου στο λαό, να δοθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσης στη βάση που αναφέραμε πιο πάνω και κάλυψης των κενών που υπάρχουν, έτσι που να καταστεί δυνατή η έγκρισή του από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

11. Σε αντίθετη περίπτωση το ΑΚΕΛ θα είναι υποχρεωμένο να μην υποστηρίξει την έγκριση του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα.

12. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ καλεί τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να επιδείξουν κατανόηση απέναντι στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των Ελληνοκυπρίων, να συνεχίσουν να εμπιστεύονται το ΑΚΕΛ και να συνεχίσουμε από κοινού τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας.